De workshop ‘De Professional voor de klas’ wordt gegeven door enthousiaste lokale vakmensen. Zij vertellen over hun opleiding en hun vak in de praktijk. Tijdens de workshop over werken in de zorg krijg je antwoord op o.a. de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er in een laboratorium?
  • Hoe spannend is het om in je werk met zaken als leven en dood geconfronteerd te worden?
  • Waarom is teamwork ontzettend belangrijk in een ziekenhuis of in een zorginstelling?
  • Welke opleiding moet je volgen om verpleegkundige of apotheker of fysiotherapeut te worden?

Professionals

Radiotherapeutisch laborant Jonathan Leocadia en collega Timothy Mourillon verzorgen de workshop namens het Curaçao Medical Center (CMC). Zij leggen uit wat hun vak inhoudt en hoe hun werkdagen eruitzien. Collega en IC-verpleegkundige Christopher Willems geeft een presentatie. Senior analiste Jurnille d’Arnault-Carlo en haar collega’s Zenaida Caldera (medisch analist) en Lars Althaus, (forensisch patholoog) van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) vertellen wat het betekent om in een medisch laboratorium te werken.

Ook op het Maria Immaculata Lyceum (MIL) zijn de ruim 20 leerlingen enthousiast over de workshop. De eerste workshop van het Curaçao Medical Center wordt gegeven door Migalda Rosalia, neonatologie verpleegkunde en door Ange-Marie Mercera, verpleegkundige Obstetrie & Gynaecologie.
Namens het Analytisch Diagnostisch Laboratorium (ADC) zijn dat analiste Jurnille d-Arnault-Carlo en haar collega Nasser Ajubi, klinisch chemicus. Dr. Nasser Ajubi geeft uitleg over zijn studie en werktaken bij het ADC.
“There’s never a dull moment; geen enkele dag is hetzelfde en dit maakt mijn baan interessant.” Hij sluit zijn workshop af met de kreet “We need you!”.
Hij legt uit dat er op Curaçao een dringende behoefte is aan laboratorium specialisten, en zeker klinisch chemici.
De voertaal is op verzoek van de leerlingen Papiaments.
De leerlingen vinden het leuk en ook een beetje spannend om bloed te laten prikken. De microscoop is weer populair, net als bij de workshops op het Radulphus College.

In de enquête achteraf geven de leerlingen aan zéér tevreden te zijn. Ze willen graag meer workshops onder meer over pathologie, psychologie, biochemie, neurochirurgie, oncologie, radiologie en seksuele voorlichting.

De scholieren leren vandaag wat een bloeddruk meting is. Wat is gemiddeld voor een onderdruk en een bovendruk? Enthousiast gaan ze aan de slag. Eerst klassikaal de bloeddruk meten van een van de docerende zorgprofessionals. Daarna, het leukste natuurlijk, elkaars bloeddruk meten. Het leidt tot grote hilariteit! Uit de enquête blijkt grote tevredenheid over de workshop. Leerlingen hebben suggesties voor een vervolg; bijvoorbeeld informatie over het vak psycholoog of psychiater. “Wat fijn dat we deze workshops kunnen geven.” stelt radiodiagnostisch laborant Timothy Mourillon van het CMC achteraf vast.

De leerlingen zijn enthousiast over de workshop. Ruim 80% beoordeelt de workshop als ‘goed’. Als radiotherapeutisch laborant Jonathan Leocadia de leerlingen voorhoudt ‘never give up’ is het muisstil in klas. “Als je gaat studeren, ga dan ook echt studeren!” moedigt hij de jongeren aan. En als uitsmijter: “Money isn’t everything.”

Vervolg

Na de eerste succesvolle sessies op het MIL en het Radulphus College zijn er inmiddels meer middelbare en SBO scholen op Curaçao aangesloten. Zo zijn er plannen voor workshops op Eligia Martier SBO en op de scholen van het VPCO. In overleg met het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen in de toekomst ook scholieren op Aruba, Bonaire en Sint Maarten aan de beurt.

Leerlingen

De professionals geven de workshops aan scholieren vanaf de derde klas van de middelbare school. Leerlingen die bezig (gaan) zijn met hun eindexamen en studiekeuze. Tijdens de eerste workshop – begin 2021 – op het Radulphus College was er veel belangstelling; ruim 60 leerlingen deden enthousiast mee. Als het aan hen ligt komen er meer workshops over werken in de zorg. Ze willen graag meer weten over verloskunde, psychiatrische verpleegkunde en forensische pathologie!

Interactie

De workshop heeft ook een interactief deel. De leerlingen geven zich op om ter plekke bloed te laten prikken in de vingertop. Behoedzaam en hygiënisch gaan de zorgprofessionals te werk. Bij de laboranten mogen ze door een echte microscoop kijken.