‘Door de stages leer je het vak pas echt kennen’

Interview met Kimberly Scott,
verloskundige

KimberlyScott

De Arubaanse Kimberly Scott (29) werkt als verloskundige bij drie praktijken, in Den Haag en in Rotterdam. Ze is blij dat ze voor dit beroep gekozen heeft: ‘Het is bijzonder om vrouwen tijdens hun zwangerschap en de bevalling te mogen begeleiden. Je bouwt echt een vertrouwensband met elkaar op’.

Kimberly deelt in twee blogs haar ervaringen:

Blog 1 (hieronder) gaat over haar – leuke én pittige –  HBO-opleiding Verloskunde aan de Academie Verloskunde Maastricht (AVM) van Zuyd Hogeschool.

In blog 2 legt ze uit wat haar baan inhoudt en waarom ze er zoveel voldoening uit haalt. Lees blog 2 hier.

Studiekeuze

Na de HAVO koos Kimberly eerst voor de PABO (IPA) op Aruba. Na een tijdje kwam ze erachter dat ze liever de medische kant op wilde. Maar als wat? Ze zocht online naar opleidingen in de zorg en kwam uit bij Verloskunde. Een opleiding die in verschillende steden in Nederland wordt gegeven.

‘Na een jaartje PABO kwam ik erachter dat ik liever de medische kant op wilde’

Toegelaten tot Verloskunde

Ze dook online in studieprogramma’s en toelatingseisen en koos uiteindelijk voor de AVM in Maastricht. In 2014 – toen Kimberly zich aanmeldde – bestond de toelatingsprocedure uit het maken van een toets, het mondeling toelichten van je motivatie en loting. Ze vloog ervoor naar Nederland. Na een paar spannende weken kwam het verlossende woord: toegelaten!

Probleemgestuurd onderwijs (PGO)

Eenmaal in Maastricht moest ze even wennen aan een andere onderwijsstijl dan ze gewend was: het probleemgestuurd onderwijs. In het PGO leer je voor een groot deel zelfstandig. Je komt twee keer per week samen met een groep medestudenten om de leerstof te bespreken. Het PGO wordt ook wel interactief studeren genoemd.

‘Het PGO was even wennen maar na een tijdje ging het prima’

Belangrijke skills

Tijdens de opleiding leerde Kimberly allerlei skills die onmisbaar zijn voor een verloskundige: zelfstandig werken, flexibel en sociaal zijn, snel handelen. Ook leerde ze omgaan met verantwoordelijkheid, iets waar ze dagelijks in haar werk mee te maken heeft.

‘Als verloskundige ben jij verantwoordelijk voor de juiste zorg voor moeder en kind’

Stagelopen in Friesland

Ze vond haar opleiding leuk en interessant maar ook behoorlijk pittig. De opleiding duur 4 jaar en bestaat voor 50% uit stagelopen bij verloskundepraktijken en ziekenhuizen door heel Nederland. Zo moest Kimberly voor een van haar stages helemaal naar Friesland terwijl ze in Maastricht woonde. Van het zuidelijkste puntje van Nederland naar het hoge noorden. Toch is ze achteraf blij met de praktijkervaring. Juist door de stages leer je het vak echt kennen.

Stage in Deventer. De brandweer werd ingeschakeld omdat Kimberly’s cliënt door problemen tijdens de bevalling niet zelf de trap meer af kon. Gelukkig kwam alles goed!

‘De stages zijn belangrijk, je leert verloskunde vooral in de praktijk’

Van Maastricht naar Den Haag

Maastricht beviel goed als studiestad. Toch kreeg Kimberly na een paar jaar last van de afstand. Nu woont en werk ze met veel plezier in Den Haag. Familie en vrienden dichterbij en genoeg uitdaging in haar werk bij drie verschillende verloskundepraktijken.

‘Maastricht is leuk maar wel ver weg van alles en iedereen’

  • Wil jij weten of je geschikt bent om verloskundige te worden? Doe dan deze test!
  • Voor de opleiding Verloskunde geldt sinds een aantal jaren een numerus fixus met een uitgebreide selectieprocedure.
  • Naast de gebruikelijke kosten zoals collegegeld, kamerhuur, boodschappen enz. moet je bij deze opleiding rekening houden met extra kosten. De stageplekken liggen verspreid door Nederland en je moet zelf voor vervoer en een logeerplek zorgen.
  • Een rijbewijs en auto zijn onmisbaar voor een verloskundige. Houd daar rekening mee.

Wil je meer weten over Kimberly en haar werk? Volg haar op LinkedIn, Facebook en Instagram