‘Ik wil iets betekenen voor anderen‘

Interview met Ermilia Sanchez,
programmabegeleider bij het COA

ErmiliaSanchez

De 25-jarige Ermilia Sanchez – geboren en opgegroeid op Aruba – werkt als programmabegeleider bij het COA, de organisatie die in Nederland de opvang van vluchtelingen en asielzoekers regelt.

Tijdens een stage voor haar studie SPH, kwam ze voor het eerst in aanraking met vluchtelingenwerk. Ze organiseerde activiteiten voor minderjarige vreemdelingen en merkte dat het werken met vluchtelingen haar raakte.

'Op mijn 18e vond ik mezelf te jong om alleen naar Nederland te gaan'

Te jong

Ermilia deed eerst de MAVO en haalde daarna haar HAVO-diploma. Ze was pas 18 en vond zichzelf te jong om in haar eentje naar Nederland te gaan. Bovendien twijfelde ze over welke vervolgstudie ze wilde gaan doen. Voor biologie en scheikunde haalde ze goede cijfers, misschien de kant van chemie/environmental science op? Of toch iets met maatschappelijk werk? Dat laatste trok haar al langer, ook omdat ze vanaf jongs af aan meehielp bij sociale wijkprojecten van de Directie Sociale Zaken Aruba

Tussenjaren

Ze besloot de tijd te nemen om uit te zoeken wat ze echt wilde. Het werden twee tussenjaren waarin ze naast verschillende baantjes ook vrijwilligerswerk deed bij Green Aruba.

Verkeersongeluk

Een ernstig verkeersongeluk voor Ermilia’s ouderlijk huis gaf de doorslag. Ze zag de hulpverleners aan het werk en was daar zo van onder de indruk dat ze dacht:

“Dit wil ik later ook, mensen in een crisissituatie helpen!”.

'Dat verkeersongeluk was voor mij een signaal'

Studiekeuze

De richting was er, nu de juiste studie nog. Ermilia dook in de websites van verschillende hogescholen in Nederland, oriënteerde zich grondig en koos uiteindelijk voor de HBO-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Aan de HAN in Nijmegen omdat ze daar de meeste connectie mee had en er een aantal mensen kende.

'HAN Huntu geeft Caribische studenten een beetje
het ‘thuisgevoel’

Han Huntu Carnavalsfeest

HAN Huntu

Net als veel andere Caribische studenten vond ze de eerste maanden in Nederland lastig. Ze moest haar weg vinden in een land waar ze nog nooit was geweest, alles was nieuw en spannend. Bij HAN Huntu, de community van Caribische jongeren die aan de HAN studeren, vond ze steun en een ‘thuisgevoel’. Ze is nog steeds actief voor HAN Huntu.

Overstap naar Social Work

In haar tweede studiejaar moest ze door omstandigheden een paar maanden terug naar Aruba. Bij terugkomst in Nijmegen stapte ze over naar Social Work, een nieuwe opleiding waarin drie sociale studies – waaronder SPH – inmiddels werden gecombineerd. Haar ambitie – mensen die het (tijdelijk) moeilijk hebben in het leven ondersteunen en sterker maken – kreeg daarna steeds meer vorm.

'Voor vluchtelingen is alles nieuw en onbekend
in Nederland'

Werken bij het COA

Die ambitie kan Ermilia volledig kwijt in haar baan bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Ze geeft als programmabegeleider trainingen en voorlichting aan vluchtelingen en asielzoekers. Voor de doelgroep waarmee ze werkt is veel in Nederland nieuw en onbekend. In de trainingen komt vooral praktische informatie aan bod, o.a. over huisvesting, zorg, openbaar vervoer, culturele verschillen, etc.

'Met een rustige houding en respect kom je ver
in dit werk'

Mooie en uitdagende baan

Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd door wat ze mee hebben gemaakt. Dat kan uitdagende situaties opleveren in haar werk, maar ook mooie momenten. Daarbij komen de technieken die ze tijdens haar studie leerde goed van pas. En met een rustige houding, duidelijk communiceren en respect kom je ver, weet Ermilia uit eerdere werkervaring.

Ermilia’s tips voor toekomstige studenten :

  • Bereid je goed voor: zoek online naar informatie, bezoek online open dagen (ook al moet je er om 5 uur ’s morgens voor opstaan), chat met studenten, neem contact op met medestudenten uit het Caribisch gebied en vraag naar hun ervaringen.
  • Ga de uitdaging aan: natuurlijk is het spannend om in je eentje in een vreemd land te gaan studeren. Maar ga ervoor en je zult merken dat je er enorm door groeit.
  • Laat je niet teveel afleiden: feestjes, borrels, vrijheid… vooral doen maar hou de balans in de gaten. Laat je niet afleiden van je uiteindelijke doel.