Promotieonderzoek in Brisbane, Australië – Raisa Rudge

Van druktemaker naar wetenschappelijk onderzoeker

Interview met Raisa Rudge,
wetenschappelijk onderzoeker

Raisa Rudge

Op school zat ze nooit stil, vergat ze vaak haar huiswerk en was ze snel afgeleid. Bovendien kletste ze iedereen de oren van het hoofd. Toch bereikte de 30-jarige Arubaanse Raisa Rudge al op jonge leeftijd een academische mijlpaal: een PhD in Fysische Chemie waarvoor ze zelfs in Australië terechtkwam. In een serie van 3 blogs vertelt ze haar inspirerende verhaal dat begint op een Amsterdamse basisschool.

Tijdens mijn PhD deed ik onderzoek naar de chemie en natuurkunde achter het mondgevoel

Brisbane, Australië

Tijdens het schrijven van deze blog, ben ik net een paar dagen 30 (shock!) en woon ik inmiddels al twee jaar in Brisbane, Australië dankzij een uitwisseling als onderdeel van mijn promotieonderzoek (PhD) aan de Wageningen University. Tijdens mijn PhD heb ik onderzoek heb gedaan naar de chemie en natuurkunde achter mondgevoel oftewel het gevoel in de mond tijdens het eten.

Hoe een druk en altijd afgeleid meisje dat op Colegio Arubano zelden oplette aan een PhD in Fysische Chemie komt?

Als ik het kan… kunnen jullie het ook!

Dat hoop ik in deze driedelige blog aan jullie te vertellen, om aan te tonen dat er niet per se een ‘juiste’ manier, persoonlijkheid, achtergrond of studierichting bestaat om jouw academische en carrière doelen te bereiken. Als ik het kan… kunnen jullie het ook!

Verveeld of vervelend?

Als kind op de basisschool in Amsterdam zou men mij op twee manieren kunnen omschrijven: ‘vervelend’ of ‘verveeld’. De werkelijkheid ligt waarschijnlijk in het midden.
Al kan ik me niet bewust herinneren dat ik me verveelde. Mijn taken waren altijd af en ik had daarna nog genoeg tijd over om op mijn stoel te wiebelen en andere kindjes lastig te vallen.

Daarom leek het de schoolleiding, na lang aandringen van mijn ouders, een goed idee om mij van groep 1 (eerste kleuterklas) over te plaatsen naar groep 3 (eerste klas) en dus groep 2 over te laten slaan. De rest van mijn basisschoolperiode bleef een combinatie van ‘vervelend’ en ‘verveeld’ gedrag en gelukkig ook de hoogste cijfers van de klas.

Van Amsterdam naar Aruba

Aan het einde van de basisschool ben ik verhuisd naar Aruba waar ik verder ging op de Commandeur Pieter Boerschool — nu Scol Basico Xander Bogaerts, genoemd naar de Arubaanse honkballer Xander Bogaerts waarmee ik destijds op school zat.

Op Aruba bleek ik een nog grotere voorsprong te hebben op de rest van de klas mede vanwege het feit dat ik de Nederlandse taal goed beheerste en zowel Papiamento als Caribisch Engels ook vrij snel oppikte. Dat zorgde helaas voor meer vervelend/verveeld gedrag. Mijn goede resultaten op school — en inmiddels ook iets beter gedrag — werden beloond met een plekje op het VWO op Colegio San Nicolas, nu Colegio Nigel Matthew.

Scheikunde vond ik fantastisch!

Co Co Co Colegio!

Eenmaal op Colegio voelde ik mij een stuk beter op mijn plek, omringd door andere HAVO en VWO scholieren. Waar ik mijn hele leven gewend was de beste van de klas te zijn, had ik nu moeite met wiskunde en natuurkunde. Scheikunde vond ik fantastisch en mijn scheikunde docente, Goeloe, was dan ook snel mijn favoriet.

In de eerste twee weken van het schooljaar had ik wel een agenda, maar die werd eerder gebruikt om te vullen met lieve ‘quotes’ van mijn klasgenoten dan voor het noteren van huiswerk. Dit had echter weinig invloed op mijn schoolresultaten en ik heb Colegio San Nicolas met een goed gevoel, veel vrienden, een goede reputatie en met ‘flying colors’ afgerond.

Di Pariba te Pabou

Destijds ging Colegio San Nicolas, pariba, maar tot VWO 3. Vanaf dat jaar mochten we van pariba elke ochtend onze weg zien te vinden naar Colegio Arubano, pabou, in Oranjestad. Ik woonde op Savaneta en werd soms met de auto gebracht of ik pakte de bus zoals het overgrote deel van de leerlingen deed.

De docenten moesten wennen aan dat kleine meisje met haar grote mond dat toch hoge cijfers haalde…

Op Colegio San Nicolas kende ik iedereen, dat is ook niet zo moeilijk met zo’n 250 leerlingen en ongeveer 30 docenten. Colegio Arubano (~ 1000 leerlingen) voelde sociaal als bijna helemaal opnieuw beginnen in VWO 4, maar gelukkig ging dat mij vrij goed af. De docenten hadden echter iets meer tijd nodig om te wennen aan dat kleine meisje met de grote mond dat toch hoge cijfers haalde….

Hoe dat mijn carrière als onderzoeker verder heeft beïnvloed en hoe ik uiteindelijk in Australië terechtkwam voor promotieonderzoek, lees je in mijn volgende blogs!

 

Wil je intussen meer van mij weten? Check mijn Insta:

https://www.instagram.com/raisnscience/

Voor het meer zakelijke netwerk zit ik ook op LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/raisa-rudge-717b6964/


‘Onderschat jezelf nooit!‘ - Tirzah Richards

‘Maak gebruik van jouw unieke kwaliteiten‘

Interview met Tirzah Richards, gedragswetenschapper

Tirzah Richards

De 24-jarige Tirzah Richards bestudeert gedrag, in het bijzonder van kinderen en jongeren.
Met haar master orthopedagogiek op zak werkt ze de komende maanden bij het Expertisecenter Onderwijs en Zorg (EOZ). In Bonaire, het eiland waar ze is opgegroeid.

Als ik heimwee had naar Bonaire, kon ik in Rotterdam naar de toko op de hoek, voor een pastechi

Rotterdam
Op haar 18e vertrok ze naar Nederland met een afgeronde VWO-opleiding. Na een oriëntatie bezoek in de vijfde klas met haar school, Liseo Boneriano, koos ze voor Rotterdam, voor de Erasmus Universiteit.

“Ik twijfelde tussen Rotterdam en Leiden; het multiculturele karakter van Rotterdam gaf de doorslag. Als ik heimwee had naar Bonaire, kon ik naar de toko om een pastechi te halen. Dat hielp!”

Probleemgestuurd Onderwijs
Op de Erasmus was het wel aanpoten omdat je daar in het eerste jaar al jouw 60 studiepunten moet halen. “Men werkt er met het PGO-systeem (Probleemgestuurd Onderwijs), dat lag mij wel, veel in werkgroepen werken.” Ze deelde een tweekamer-unit (studio) met een andere Bonairiaanse studente en geeft als tip: “Schrijf je vanaf je 16e in voor woonruimte, bij DUWO bijvoorbeeld, of bij Stadswonen Rotterdam, afhankelijk van jouw studiestad.”

Schrijf je vanaf je 16e alvast in voor woonruimte in de stad

Orthopedagogiek
Orthopedagogiek is een specialisatie binnen Pedagogische Wetenschappen. De studie richt zich op de brede omgeving van het kind. Tijdens de master krijg je een vak als onderwijskunde en je leert onderzoek te doen naar factoren die het kind beïnvloeden.

“Stel, in Bonaire bestuderen we een kind dat op jonge leeftijd als vijf keer verhuisd is, steeds naar een ander eiland.
Dat is een belangrijk gegeven om mee te nemen in de analyse van het gedrag van het kind.”

Onderzoek doen
In haar afstudeerfase zag Tirzah via WeConnect een vacature bij de Rijksuniversiteit Groningen, voor een junior onderzoeker. Het ging om een onderzoek naar de vraag: hoe is de opvang van jeugdigen uit Caribisch Nederland geregeld die in een gesloten residentiële jeugdhulp in Europees Nederland terecht komen? Ze kreeg de baan en werkte mee aan het onderzoek ‘Tussen twee werelden’ dat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dat van Justitie is uitgevoerd en binnenkort gepubliceerd wordt.

Mijn meerwaarde is groot omdat ik de taal en cultuur van het eiland ken

Twijfel
Achteraf vraagt ze zich af waarom ze twijfelde om te solliciteren. “Mijn meerwaarde was groot want ik kende de taal en de cultuur van het eiland. Dus tijdens de onderzoeksfase kon ik mensen in hun eigen taal laten vertellen over vaak heftige problemen.” Dat drukt ze haar mede eilandskinderen op het hart: overwin jouw angst en onzekerheid, doe het!

Achter de voordeuren gebeurt veel wat verborgen blijft…

Schaamtecultuur
De complexiteit van de problematiek op de eilanden heeft haar verrast. Ze is er als tiener weggegaan en kijkt nu met de blik van een professional. “Achter de voordeuren gebeurt veel wat verborgen blijft. Dat is ook de Bonairiaanse cultuur, van het zelf binnen het gezin willen oplossen maar soms leidt dat tot problemen.” Ook wijst ze op de invloed van sociale media waardoor ouders minder zicht hebben op de wereld van hun kind.

Tips
Tirzah is blij op haar eigen eiland te werken en krijgt veel positieve reacties. “Ook als inspiratie voor jongeren want er zijn weinig jongeren die na hun studie terugkeren naar het eiland en een rolmodel kunnen zijn.” Verder wenst ze jongere Tirzah’s toe om zichzelf niet te onderschatten. “Je hebt unieke kwaliteiten, maak daar gebruik van!”


‘Meelopen in het PGO‘ - Warren Lasten

Gastblog door Warren Lasten,
student geneeskunde in Maastricht

Warren Lasten

Aan de universiteit van Maastricht studeren wij aan de hand van het probleemgestuurd onderwijs (PGO). Voor scholieren uit het Caribisch deel van het Koninkrijk is het vaak onduidelijk wat dit inhoudt. Een open dag op de universiteit bijwonen is voor jullie aan de andere kant van de wereld natuurlijk een lastige opgave.

In deze blog leg ik jullie uit hoe het PGO werkt. Dit doe ik aan de hand van een voorbeeld waarin jij een eerstejaars geneeskundestudent bent aan de universiteit van Maastricht (UM). In blog 2 over hetzelfde onderwerp vertel ik waarom ik voor deze manier van studeren heb gekozen.

Dinsdag
Je zit op dinsdagochtend in een onderwijslokaal met elf andere geneeskundestudenten en je tutor. Je tutor is neuroloog in het MUMC+, maar zal tijdens dit blok jullie begeleider zijn.

Tijdens een practicum onderzoek je bijvoorbeeld de hersenen van
een schaap

Casus
Tijdens een ongeluk op zijn werk schoot er een metalen paal door het hoofd van Phineas Gage. Hierdoor werd zijn frontale cortex beschadigd. Cage was direct na het ongeluk bij bewustzijn. Hij kon lopen en praten en zijn geheugen functioneerde normaal. Zijn persoonlijkheid bleek na het ongeluk wel veranderd. Hij vertoonde namelijk impulsief en agressief gedrag. Bepaalde hersenstructuren bleken verantwoordelijk te zijn voor bepaalde hersenfuncties.

PGO LesboekenMet deze (verkorte) casus stel je de leerdoelen op, bijvoorbeeld: Wat is de anatomie van de hersenen en hoe functioneren ze? Welke vragen zou jij zelf nog kunnen bedenken? Denk hier even over na voordat je verder leest.

De leerdoelen werk je uit door middel van zelfstudie (studieboeken, wetenschappelijke artikelen etc.)
Daarnaast heb je ook colleges en practica die aansluiten op de leerstof.

Woensdag
Op woensdagochtend heb je twee practica ‘Anatomie van de hersenen’. In het lab onderzoek je eerst de hersenen van een schaap en op de snijzaal bekijk je humane preparaten (dit zijn (delen van) mensen die hun lichaam beschikbaar hebben gesteld aan de medische wetenschap).

PGO PracticumJe vraagt jezelf ook af hoe je zou onderzoeken of er hersenfuncties zijn uitgevallen. Daarvoor staat er op woensdagmiddag ook een Skillslab neurologie gepland. Hier leer je het neurologisch lichamelijk onderzoek uit te voeren. Na dit practicum duik je weer de bieb in om de casus verder uit te werken.

Samen met je medestudenten verzamel je alle informatie over de casus

Donderdag
In de ochtend krijg je nog een college waarin de gehele leerstof voor deze casus in 2 uur tijd wordt toegelicht door een universitair docent. Daarna begint de onderwijsgroep, hier komt alle informatie samen.

Terwijl je de verschillende hersengebieden aftekent op het bord zegt een medestudent dat je nog één gebied vergeten bent. ‘’Oh ja, het spraakcentrum!’’.
De een heeft een handige YouTube video gezien, de ander heeft een uitgebreid artikel gevonden.

Collegezaal WarrenUiteindelijk beantwoord je door middel van de leerdoelen ook de vraagstellingen uit de casus van Phineas Gage. Je snapt nu waarom er bij het lichamelijk onderzoek geen duidelijke afwijkingen waren. Deze functies blijken niet in de frontale cortex te liggen, de aansturing van de persoonlijkheid juist wel. De onderwijsgroep wordt die dag afgesloten met de voorbespreking van een nieuwe casus. De komende dagen is het aan jou om je hier weer in te gaan verdiepen.

In het PGO ga je op zoek naar mogelijke oorzaken door je te verdiepen in het probleem

Dit is dus probleemgestuurd onderwijs in het kort. Er is een probleem, in dit geval een patiënt met persoonlijkheidsveranderingen na een hersentrauma. In het onderwijs ben je op zoek gegaan naar de mogelijke oorzaken door je te verdiepen in de neurologie. Uiteindelijk heb je zo in het gehele blok de kennis vergaard die nodig is voor het behalen van de bloktoets.