“Iedereen zet zich optimaal in”

Drie jonge Curaçaose artsen in opleiding zijn vanuit Nederland afgereisd naar Curaçao. Thaïs Tong, Lung Jeung en Louisa Kluijver namen medio april het vliegtuig naar huis. Ze konden het niet langer aanzien. Curaçao telde op dat moment procentueel de meeste Corona besmettingen ter wereld. Het eiland stond bovenaan de beruchte lijsten. Nederland stuurde extra apparatuur en personeel naar het eiland. Met de 33 IC bedden alleen en het uitgeputte zorgpersoneel zou Curaçao het niet gaan redden. Het Curaçao Medical Center stuurde noodkreten; kom ons helpen!

Op zijn Linked-in post Lung een foto vanuit het vliegtuig: “Alle drie zijn wij opgegroeid op het eiland en voelen ons daarom geroepen om tijdens de huidige crisis te gaan helpen.” Ze bedanken hun werkgevers in Nederland; ze mogen gaan!

Thuis

In het Curaçao Medical Center worden ze fulltime ingezet in de Corona zorg. Ook Gregory Helmich is onderdeel van het spontaan opgerichte team. De student Geneeskunde was al op zijn geboorte-eiland om zijn co-schappen Dermatologie te lopen. Dat liep anders. “Ik voel me thuis bij mijn hende di tera” zegt Gregory stralend.

AMA

Het is keihard werken, maar wat geweldig om te doen. “Het is hartverwarmend dat artsen uit Nederland overkomen om hier nu te helpen.” zegt Gregory, die blij is zijn vrienden te zien. Ze kennen elkaar allemaal uit Nederland en zijn verenigd in AMA, een netwerk van zo’n 200 (bio) medici in Nederland, allen met een Caribisch Nederlandse achtergrond. Lung was de eerste voorzitter, Thaïs de tweede. Gregory is actief in de PR-commissie van het groeiende netwerk.

Ervaring

Thaïs is dankbaar bij te kunnen springen: “Ik had in het LUMC (academisch ziekenhuis Leiden) al wat ervaring opgedaan in de COVID-zorg, die kan ik nu mooi inzetten.” Ze benadrukt hoe fijn het is dat iedereen zich optimaal inspant. “De sfeer onder het personeel is heel goed.”

Trots

Louisa is trots op Curaçao: “Er is hier geen buffer zoals in Nederland. Ondanks het tekort aan personeel en capaciteit, hebben we het toch maar gered. Alles is dus mogelijk, als jij je best maar doet.”

Sirbi ku Amor staat er op een bord in het CMC. Dat geldt voor deze drie jonge artsen zeker.

“Alles is mogelijk, als jij je best maar doet”

Artsen, co-assistenten en apothekers met epidemioloog Izzy Gerstenbluth in CMC

COVID-zorg Curaçao

Het aantal COVID-patienten op Curaçao steeg behoorlijk, hierdoor kon de zorg daar het niet meer aan. Het Curaçao Medical Center (CMC) kon het niet meer aan en schortte de niet-spoedeisende operaties noodgedwongen op om mankracht en ruimte vrij te maken . Het Parool, AD en RTL-Nieuws besteedden er aandacht aan.

“Het is heftig om dit allemaal mee te maken”
“Hartverwarmend hoe iedereen meehelpt in de COVID-zorg”

Wij stellen aan je voor 3 jonge Antilliaanse artsen die hebben mee geholpen bij de COVID-zorg op Curaçao. Ze zijn alle 3 lid van Asosiashon Mediko di Antias (AMA).

Thaïs Tong

Thaïs is basisarts in het LUMC (ziekenhuis Leiden) en PhD kandidaat dus ze is bezig om te promoveren. Zij was voorzitter van AMA. Thaïs is opgeleid op WO-niveau.

“Mijn motivatie is dat ik in Curaçao ben geboren”

Gregory Helmich

Gregory is bezig met zijn laatste jaar als student Geneeskunde in Leiden. Hij was al op Curaçao co-schappen aan het lopen en werd als co-assistent op de COVID-afdeling ingezet. Het Leidse Universiteitsblad Mare interviewde Gregory over zijn ervaring.

“Ik voel mij thuis bij mijn ‘hende di tera”

Louisa Kluijver

Louisa is basisarts in het Erasmus MC in Rotterdam. Ze is lid van AMA. Ook zij kreeg toestemming van haar werkgever om naar Curaçoa af te reizen om te helpen. Louisa is bezig om te promoveren.

“Je hebt hier geen buffer”

Ook VWS & Aruba sprongen bij

Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Aruba stuurden zorgprofessionals om de zorgmedewerkers van CMC te ontlasten tijdens de COVID-crisis.

Het tekort aan zorgpersoneel is niet alleen een crisis ding, maar het gevolg van de braindrain op de eilanden. Jonge net geslaagde scholieren verlaten het eiland om vooral in Nederland te gaan studeren. Met als gevolg dat ze vaak ministens 6 jaar in Nederland blijven met minimale contact met de achterblijvers.

Deze COVID-crisis laat zien hoe belangrijk die brug is tussen Nederland en Curaçao, maar ook tussen de eilanden onderling. Er is goed samen gewerkt in het koninkrijk. Toen de nood hoog was konden goed opgeleide eilandskinderen inspringen, aangevuld met andere mede-koninkrijksgenoten.

Zonder de medewerking van de werkgevers in Nederland, hadden Louisa, Thaïs en Lung niet kunnen afreizen naar Curaçao.

“Dank aan de Zorgprofessionals van onze eilanden”