“Ga uit je studie bubbel en creëer nieuwe ervaringen!”

Hi allemaal! Mijn naam is Sheeney Magdalena, geboren in Curaçao. Ik zit in mijn tweede jaar van de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2019 ben ik naar Amsterdam verhuisd. In mijn derde blog vertel ik jullie over het Honours Programma aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik volg dat zelf met veel plezier!

Wat is het Honours Programma?

Het Honours Programma zijn cursussen om naast je studie je kennis te verbreden en te verdiepen. Het programma bestaat uit 30 studiepunten die je naast de 180 studiepunten van de standaard bacheloropleiding kunt halen. Dit volg je in het Engels.

Het programma bestaat uit twee delen:

  1. Het interdisciplinaire gedeelte: Hierin volg je vakken buiten je faculteit om zo je kennis te verbreden. Als geneeskunde student volgde ik vakken aan de faculteit bèta (exacte vakken) en de faculteit business & economie.
  2. Het facultaire gedeelte: In dit gedeelte krijg je meer verdieping van de kennis tijdens je bachelor. Als geneeskunde student moest ik cursussen volgen over medical business, journalistiek schrijven en verdiepend wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.

Hoe werkt de aanmeldprocedure voor het Honours Programma?

Om deel te nemen aan het Honours Programme heb je minimaal een 7.5 als gemiddelde nodig. Aan het einde van mijn eerste jaar voldeed ik aan de toelatingseisen en kon ik me aanmelden. Daarvoor moest ik mijn CV en een motivatiebrief sturen. Na een maand kreeg ik te horen dat ik in de 10% van de opleiding zat die aangenomen werd!!

Waarom heb ik me aangemeld?

Tijdens het tweede semester van mijn eerste jaar volgde ik een extra cursus als “voorproefje”. Dat mocht, omdat ik het eerste semester nominaal (alles in 1 keer behaald) heb afgerond met een gemiddelde boven de 7.5.

“Leer nieuwe mensen kennen, ook buiten jouw studie”

Cursus Mastering Creativity

Ik had toen het vak ‘Mastering Creativity’ gevolgd. Dit vak ging over creativiteit binnen de Nederlandse gemeenschap, maar ook over alle sectoren die daarbij behoren. Denk aan politiek, bedrijfsleven, kunst en de medische wereld. Dit vak volgde ik met een aantal studenten van verschillende studies en achtergronden. Dit vond ik heel leuk.

Gedichten

Voor het vak moesten wij een eigen eindproject maken met als thema creativiteit. Ik wilde uit mijn comfortzone stappen en besloot om gedichten te schrijven over mijn ervaringen binnen het vak, maar ook over de docenten en medestudenten. De gedichten werden heel goed ontvangen door de leraren en ik kreeg alleen maar positieve feedback. Door mijn positieve ervaring met het vak was mijn enthousiasme voor het Honours Programma compleet!

“Ik wilde uit mijn comfortzone stappen”

Wat is het leukste aan het Honours Programma?

Wat ik het leukste vind, is het feit dat je nieuwe mensen buiten je studie leert kennen. Tijdens jouw studie, ben je 24/7 met dezelfde mensen, die (meestal) dezelfde ideeën en standpunten als jij hebben. Door andere studenten te leren kennen die een andere studie volgen, andere ideeën of een andere achtergrond hebben, verbreed jij je eigen kennis veel meer dan normaal. Het leerde mij ook dat de wereld niet zo zwart-wit is, maar genuanceerd. Denk aan bijvoorbeeld hoe een situatie in een bepaald land wordt beschreven op sociale media, terwijl de eigen bewoners dat helemaal niet zo ervaren.

“Ik leerde dat de wereld niet zwart-wit is”

Verdieping

Ook het verdiepende gedeelte van het Honours Programma is super interessant. Ik heb bijvoorbeeld een cursus ‘medical business’ gevolgd, een cursus die niet standaard gegeven wordt in het normale curriculum. Zo heb ik veel andere aspecten over de zorg geleerd zoals duurzaamheid, leiderschap, kosten en wetten.

Masterclass

Ook moest ik een masterclass organiseren. Die heb ik gedaan over de zorg op de eilanden van het Nederlandse Koninkrijk. Dit vond ik heel leuk om te doen. Op deze manier kon ik de Honours studenten kennis laten maken met hoe de zorg op de eilanden georganiseerd wordt. De masterclass werd heel goed ontvangen door de studenten, maar ook door de aanwezige docenten. Het heeft ze laten denken hoe anders (en kleinschalig) de zorg op de eilanden georganiseerd is. Ik kreeg zelfs als tip om de masterclass aan de opleidingsdirectrice te laten zien, om zo meer “eilandenzorg” binnen het curriculum te implementeren.

“Meer eilanden zorg in het curriculum implementeren”

Aanrader

Ik raad het Honours Programma zeker aan! Het is een geweldige manier om je kennis te verbreden en te verdiepen. Ook leer je nieuwe mensen kennen en volg je natuurlijk hele interessante colleges (op niveau). Maar wat ik nóg meer aanraad is om zelf uit te zoeken wat je leuk en interessant vindt en om 100% daarvoor te gaan. Ga uit je studie bubbel, leer nieuwe mensen kennen en creëer nieuwe ervaringen!

“Het Honours Programma raad ik echt aan”