‘Als coassistent zie jij als eerste de nieuwe patiënten’

Gastblog door Anouk van den Berg,
masterstudent Geneeskunde/coassistent in Leiden

AnoukvandenBerg

De 24-jarige Anouk van den Berg – geboren en getogen op Curaçao – is momenteel druk bezig met haar master Geneeskunde aan de Universiteit Leiden.

Eén van de coschappen die ze volgde was bij de afdeling keel-neus-oorheelkunde (KNO) in het Alrijne Ziekenhuis. Daar mocht ze een dag meelopen met Dr. Remi Schoop, een KNO-arts die net als zij Curaçaose roots heeft. Hij reageerde verrast op haar vrolijke ‘bondia!’. In dit blog kun je lezen hoe haar coschap KNO verliep.

Verplichte coschappen bij geneeskunde

Twee weken. Zo lang, of beter gezegd, zo kort, duurt het coschap keel-neus-oorheelkunde (KNO). Dit coschap maakt deel uit van één van de vijf clusters coschappen die voor de master Geneeskunde verplicht zijn. Deze master kun je bij verschillende universiteiten in Nederland volgen. Ik volg hem via de Universiteit Leiden. Hier bestaat de master uit vijf clusters coschappen, een wetenschapsstage, een keuze-coschap en een semi-arts stage. In zijn geheel duurt de master drie jaar.

‘De master geneeskunde kun je bij verschillende universiteiten in
Nederland volgen’

Rooster verdelen

Dit coschap KNO volgde ik in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Na het introductiepraatje kreeg ik het rooster van de artsen van de secretaresse. Zij vertelde mij dat ik, samen met de andere coassistent, de polikliniek en operaties moest verdelen. De polikliniek is de plek waar zowel de nieuwe als de al bekende patiënten, die niet opgenomen liggen in het ziekenhuis, komen voor hun afspraak. Het verdelen van de polikliniek en operaties is per coschap weer anders. Soms krijg je een vast rooster waar je je aan moet houden. Soms, zoals in dit geval, mag je het zelf verdelen.

Beste vriend

De andere coassistent waar ik deze verdeling mee moest afspreken is niemand minder dan mijn beste vriend, dus dat verdelen dat kwam vast goed. Ik had hem al verteld dat ik had gehoord dat er hier een KNO-arts werkt die ook uit Curaçao komt en dat ik sowieso een keer met hem wilde meelopen.

Daar hebben we rekening mee gehouden bij de verdeling en die woensdag liep ik mee met Remi Schoop.
Dit is de KNO-arts met roots op het mooiste eiland van de Caraïben, waar ik zelf ben geboren en 18 jaar heb gewoond.

‘Ik wilde sowieso graag een keer met Dr. Remi Schoop meelopen’

Bondia!

Die woensdagochtend moest ik iets eerder mijn bed uit, want de poli van Dr. Schoop is in het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn en dat was net iets langer reizen voor mij dan naar Alrijne Leiderdorp.

Ruim op tijd was ik er en ik zag dat Dr. Schoop er ook al was. Ik liep zijn spreekkamer in en begroette hem met een grote glimlach en een ‘Bondia!’. Hij keek me verbaasd aan, nam een seconde de tijd en zei daarna ‘Bondia!’ terug. ‘Kom je uit Curaçao?’, vroeg hij.

 

Veel nieuwe patiënten

Na een kort gesprekje legde hij de gang van zaken uit van de dag. De hele dag hadden we polikliniek en er waren veel nieuwe patiënten. Als coassistent zie jij als eerste de nieuwe patiënten. Je hebt dan een kort gesprek met de patiënt waarmee je hun klacht in kaart brengt. Vervolgens doe je het lichamelijke onderzoek.
Dit schrijf je op in de status, samen met wat jij denkt dat de diagnose is en de mogelijke behandeling. Als je dit hebt afgerond dan bespreek je het met de begeleidende arts. Die kijkt dan of je diagnose en de bevindingen van het lichamelijke onderzoek kloppen en geeft uitleg over de behandeling aan de patiënt.

‘In de KPB geeft de begeleidende arts aan wat goed ging en wat beter kan’

Beoordeling

Aan het eind van de dag vroeg ik Dr. Schoop om een korte praktijk beoordeling (KPB). Dit is de manier waarop je coschap beoordeeld wordt. In zo’n KPB schrijven de artsen op wat er goed ging en wat er beter kan. Aan het eind van het coschap neem je met je eindbeoordelaar deze KPB’s nogmaals door. Meestal is de eindbeoordelaar de arts waar je het meest mee hebt samengewerkt. Die geeft jou op basis van zijn eigen ervaring en de informatie vanuit de KPB’s een eindbeoordeling.

‘In mijn eindbeoordeling stond : jammer dat je geen KNO-arts wilt worden’

Uitmuntend

In de korte tijd dat ik meeliep op de KNO heb ik het heel fijn gehad, veel geleerd en kreeg ik goede begeleiding van onder andere Dr. Schoop. Toch denk ik niet dat KNO het vakgebied is waarop ik mij wil gaan specialiseren.

Voor mijn eindbeoordeling kreeg ik desondanks een ‘uitmuntend’, wat in cijfers vertaald gelijk staat aan een tien. Mijn eindbeoordelaar schreef bij mijn eindbeoordeling nog: ‘jammer dat je geen KNO-arts wilt worden’.

Meer leuke blogs lezen van Anouk? Check ze hier: Toelating Geneeskunde Leiden en Welkom in Leiden