Cherelle Maduro

“Haal het maximale uit je
wetenschappelijke carrière”

Mijn naam is Cherelle Maduro (30) en ik kom uit Curaçao. Ondertussen woon ik al 9 jaar in Nederland. Ik heb twee studies gedaan: Gezondheidswetenschappen richting beleid en Geneeskunde, beide aan de Universiteit van Maastricht. De combinatie tussen arts zijn en weten hoe de zorg die de arts verleent georganiseerd wordt, is voor mij super interessant.

In deze blog vertel ik jullie iets over mijzelf, over mijn keus om uiteindelijk te gaan promoveren en over het onderwerp waarop ik hoop te promoveren. Tot slot wat tips voor jullie ter inspiratie!

Ik, een wetenschapper?

Promotie
Op dit moment ben ik aan het promoveren bij de traumachirurgie op het onderwerp ‘Permissive weight bearing’ bij een patiënt die een peri/ intra articulaire fractuur heeft opgelopen in de onderste extremiteit. Zes ziekenhuizen in Limburg nemen deel aan dit onderzoek. Het onderzoek wordt vanuit Maastricht geleid waar ik dus ook werk. Tot vorig jaar heb ik fulltime hieraan gewerkt. Tegenwoordig volg ik deeltijd de master Health Policy Innovation management naast mijn werkzaamheden.

Sinds de middelbare school in Curaçao heb ik een passie voor traumachirurgie

Hands on
De traumachirurgie boeit mij ontzettend sinds de middelbare school. Het is deze passie en interesse die mij heeft gestimuleerd om tijdens mijn bachelor Geneeskunde onderzoek te doen bij de traumachirurgie in het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC+). Ik zou mezelf niet classificeren als iemand die dol is op het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, maar eerder als een ‘hands-on’ persoon.

Uitdaging
Daarom stond ik te kijken toen men mij een promotie aanbood bij de traumachirurgie. Ik, een wetenschapper? Dit was niet iets dat op mijn “To Do” lijstje stond. Ik twijfelde enorm over het aanbod! Dus ik heb collega’s, vrienden maar ook artsen van wie de loopbaan mij sterk aansprak, geraadpleegd. Ik besloot de uitdaging aan te gaan.

Mijn beeld van een onderzoeker was een nerd achter een scherm 

Nerd
De reden dat ik er zo tegenop zag om onderzoek te doen had te maken met het beeld dat ik had van de onderzoeker; namelijk een nerd die de hele dag achter een computer of in een laboratorium in zijn eentje zit te verpieteren. Ik wilde absoluut niet dagenlang doorbrengen voor een beeldscherm om literatuur en data te bestuderen.

Praktisch
Eenmaal bezig bleek dat mijn oordeel totaal niet gerechtvaardigd was. Mijn promotietraject is namelijk veel meer dan wat ik voor ogen had! Ik kreeg de kans om door mijn onderzoek concreet met patiënten aan de slag te gaan. Het ‘Permissive weight bearing’ protocol is een nieuw protocol dat daadwerkelijk de patiënt helpt om sneller, beter en goedkoper te revalideren na een breuk. Ik kreeg dus de kans om de patiënt praktisch te helpen!

Een leven vol dingen in jouw hoofd leidt alleen tot what if’s 

Tips
Wat ik van dit traject mee neem is dat vooroordelen over een studie of een promotietraject overbodig zijn. Ga vooral de uitdaging van een promotietraject aan en haal het maximale uit je wetenschappelijke carrière. Wees assertief en ga voor datgene waar jij blij van wordt. Haal je niet van alles in jouw hoofd, stel vragen. Want een leven vol dingen in jouw hoofd leidt alleen tot een leven met what if’s.

Contact
Meer weten over mij, mijn onderzoek, mijn baan?
Stuur mij een mailtje via: Cvmaduro@me.com