‘In mijn master HPIM kwamen theorie en praktijk perfect samen’

Gastblog door Samantha Schwengle,
trainee Healthcare Consultant

SamanthaSchwengle

Mijn naam is Samantha Schwengle, ik ben 24 jaar en ik ben geboren en getogen op one happy island Aruba. In deze blog vertel ik jullie over mezelf en mijn studiekeuzes. Ik sluit af met een paar tips!

Bij de Universiteit van Maastricht (UM) heb ik mijn bachelors Biomedical Sciences afgerond en daarna koos ik ervoor om twee masters te gaan doen. Eerst de master in Biomedical Sciences en daarna de master in Healthcare Policy, Innovation and Management (HPIM).

Waarom koos ik voor de studie Biomedische Wetenschappen?
Als kind had ik al interesse in biologie en hoe alles in elkaar zit. Daarom koos ik op de middelbare school voor het natuurwetenschappen pakket. Ik wilde sowieso richting gezondheidszorg gaan, mijn eerste keuze was Geneeskunde. In 2015 heb ik helaas de decentrale selectie van de UM niet gehaald.

‘Als kind had ik al interesse in biologie en hoe alles in elkaar zit’

Tweede keuze

Biomedische wetenschappen was mijn tweede keuze. Bij die bachelor ligt de focus op theorie, maar we kregen ook veel ‘practicals’ waar je in het laboratorium de technieken leert. Voor mijn master koos ik de specialisatie nutrition, physical activity en metabolism –  tijdens mijn bachelor raakte ik geïnteresseerd in deze onderwerpen – en zo had ik ook meer contact met patiënten en proefpersonen.

Healthcare Policy, Innovation and Management
Tijdens mijn master in biomedische wetenschappen hoorde ik over de HPIM master. Het leek mij interessant om mijn kennis van biomedische wetenschappen te kunnen combineren met management en beleid.

‘Hoe verschilt de gezondheidszorg tussen Nederland en de eilanden en wat kunnen we van elkaar leren?’

Lid van AMA

In het laatste jaar van mijn master biomedische wetenschappen ben ik lid geworden van de lezingcommissie van AMA , een vereniging van zorgstudenten met een Caribisch-Nederlandse achtergrond die in Nederland studeren of werken.

Van elkaar leren

In 2021 was ik betrokken bij de organisatie van het Caribbean Healthcare Symposium, met als thema ‘healthcare finance on the islands’. Dit inspireerde mij om meer te leren over beleid en hoe dat de gezondheidszorg beïnvloedt. En ook: hoe verschilt de gezondheidszorg tussen Nederland en de eilanden, en – vooral – wat we van elkaar kunnen leren.

‘Mijn studiejaren in Maastricht zullen altijd een speciale plek in m’n hart hebben’

Waarom Maastricht?
Maastricht is een oude stad met een gezellige en rustige sfeer. De Universiteit van Maastricht is heel internationaal met studenten van veel verschillende landen. Ook hun Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) sprak mij erg aan.

‘Ik heb veel mooie momenten meegemaakt met mijn Caribische vrienden die ook in Maastricht studeerden’

Engelstalig onderwijs

Mijn bachelor en master waren helemaal in het Engels.
De keuze om Engelstalige studies te volgen in Maastricht was echt een hele goede! Ik heb zo via de universiteit verschillende nationaliteiten en culturen leren kennen van mijn medestudenten.

Maar ook veel mooie momenten meegemaakt met mijn vrienden van de ABC-eilanden die ook in Maastricht studeerden.
Die zes jaren in Maastricht zullen altijd een speciale plek in m’n hart hebben.

Waarom is Healthcare Policy, Innovation and Management een leuke master?
Omdat theorie en praktijk samen komen. Wij hadden bijvoorbeeld met elk blok een groepsopdracht; dan pasten we de theorie van een blok toe op het beleid van een ministerie. Heel praktisch dus! De focus ligt op internationale gezondheidssystemen, patiëntrelaties en zorgprocessen. Denk aan E-health, gezondheidseconomie, kwaliteitsmanagement, of innovatie management.

‘Begin vroeg met het regelwerk voor je studie in Nederland!’

Tips
Kijk breed naar alle mogelijkheden. Stel vragen aan mensen die bezig zijn met een studie, of een beroep hebben dat je interessant vindt. Als laatste zeg ik ‘always follow your gut’,
Het is namelijk belangrijk dat jij zélf de studie en de stad leuk en interessant vindt, zodat je gemotiveerd blijft. En begin vroeg met dingen te regelen voor je studie in Nederland, zoals een kamer zoeken. Succes!

Online kun je veel informatie vinden:

  • Check de virtual campus tour op de website van de Universiteit Maastricht.
  • Check de ambassadors die aan de studies verbonden zijn; hen kun je via social media vragen stellen over de studie.
  • Mail mij gerust met vragen over Biomedische Wetenschappen, HPIM, Maastricht of Rotterdam: schwenglesamantha@gmail.com
  • Of stuur een berichtje via LinkedIn, daar ben ik actief (en dat raad ik jou ook aan!): Samantha Schwengle

Meer weten over de studie Biomedical Sciences? Check het via de UCC routekaart!

Geneeskundestudent Warren Lasten schreef twee leuke blogs over het PGO van de Universiteit van Maastricht.