‘Werken in de GGZ inspireert!’ - Joanne Ignacio

‘Mental health is een lastig onderwerp op het eiland’

Gastblog door Joanne Ignacio,
woonbegeleider bij Mental Health Caribbean, Bonaire

Joanne Ignacio

Bon dia! Ik ben Joanne Ignacio, geboren en getogen in Bonaire. Vanaf mijn tienerjaren wist ik al dat ik mensen wilde helpen. Naar mensen luisteren en met ze praten, mensen doorgronden, dat heb ik altijd leuk gevonden.

Daarom koos ik ervoor om toegepaste psychologie te studeren, maar het vak statistiek vond ik absoluut niet fijn, dus kwam ik tot de conclusie dat psychologie niks voor mij was. Ik wilde mensen helpen en heb de studie maatschappelijk werk en dienstverlening (nu Social Work) gedaan aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze studie paste beter bij mij en kan ik goed toepassen in mijn werk als woonbegeleider bij Mental Health Caribbean. (Dit is de grootste GGZ-instelling op de eilanden.)

Psychiatrie en verslaving
Als het jou aanspreekt om met mensen te werken, is werk in de GGZ leuk! Maar onderschat het niet; wanneer er psychiatrie en verslaving bij komt kijken, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Het is niet alleen maar kijken naar diagnoses, ziektebeelden, cognitief functioneren of kleine rode oogjes. Het is een samenhang van al het bovengenoemde en meer. Complex! (Boeiend?) Als dat woord jou niet afschrikt, maar juist nieuwsgierig maakt, dan nodig ik je uit om verder te lezen.

'Psychische gezondheid is een onderwerp waar niet makkelijk over gesproken wordt op het eiland'

Mental health
Momenteel werk ik als woonbegeleider bij Mental Health Caribbean in Bonaire. Ik werk met mannen en vrouwen vanaf 18 jaar, die een psychiatrische en/of verslavingsproblematiek hebben en/of licht verstandelijk beperkt zijn. Het kan ook een combinatie van de drie zijn. ‘Mental health’, oftewel psychische gezondheid is een onderwerp waar niet makkelijk over gesproken wordt op het eiland. Je wordt al snel als ‘gek’ bestempeld en in een hoek geplaatst om vergeten te worden.

Zelfstandigheid versterken
Gelukkig is daar het afgelopen decennia veel aan veranderd en dat zie je terug bij ons op de afdeling. Vroeger ging men er meestal vanuit dat iemand weinig kon en veel geholpen moest worden, nu kijken we naar wat iemand wel kan. En vooral hoe je dit kunt versterken/bekrachtigen en uitbreiden.

'Er komt veel op je af in dit werk, maar dat maakt het juist boeiend!'

Studie toepassen in de praktijk
Geen één dag op de afdeling (in de psychiatrie/GGZ en de verslavingszorg) is hetzelfde. Opeens kan je de volgende situaties tegenkomen. Bijvoorbeeld, iemand raakt overstuur, omdat zijn dag-structuur verstoord is. Een ander weigert zijn of haar medicatie in te nemen of iemand is onder invloed van drugs of alcohol. Er komt veel op je af, maar dat maakt het juist boeiend! Je gaat gesprekken aan en past methoden en technieken aan die je tijdens je studie Social Work geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld aan motiverende gespreksvoering.

Dynamische baan in de GGZ
Je activeert de cliënt om samen activiteiten te ondernemen, zoals samen koken. Samen bereid je ook alles voor. Hierbij leer je de cliënt organiseren en overzicht houden. Later op een dag kan het zijn dat je met de psychiater, de psycholoog en een verpleegkundige in overleg zit om een casus te bespreken.
Naast de dagelijkse gang van zaken op het werk geef je als medewerkers ook regelmatig voorlichting aan ketenpartners.

'Ik geniet er enorm van om iemand te zien groeien, hoe klein de stappen ook zijn'

Inspirerend en uitdagend
Ik geniet er enorm van om iemand te zien groeien, hoe klein de stappen ook mogen zijn. Een glimlach, een trotse gezichtsuitdrukking, opluchting, maar ook boosheid, irritatie en frustratie, dat hoort er allemaal bij. Het maakt ons wie we zijn, ook degene met een psychiatrisch- en/of verslavingsproblematiek. De dynamiek van vallen en opstaan, doorgaan, doorzetten, dat inspireert mij dagelijks in mijn omgang met deze doelgroep.

'Let the journey begin! Kom stagelopen of werken in de GGZ'

Wil jij je ook laten inspireren en uitdagen, kom dan stagelopen of werken in de psychiatrie en de verslavingszorg bij Mental Health Caribbean! Let the journey begin!

Stagelopen bij Mental Health Caribbean?

MBO-studenten SPW, GGZ AGOOG, SPH, MWD, verpleegkundigen, psychologiestudenten en beleidsstagiaires en afstudeerstudenten zijn van harte welkom voor een stage van minimaal 6 maanden. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Mental Health Caribbean via het e-mailadres secretariaat@mentalhealthcaribbean.com.

TIP: Meer lezen over wat je kunt worden met de studie Social Work? Bekijk dan ook de stories van Sharsy Anthony en Kimberly Marlin


Promotieonderzoek in Brisbane, Australië – Raisa Rudge

Van druktemaker naar wetenschappelijk onderzoeker

Interview met Raisa Rudge,
wetenschappelijk onderzoeker

Raisa Rudge

Op school zat ze nooit stil, vergat ze vaak haar huiswerk en was ze snel afgeleid. Bovendien kletste ze iedereen de oren van het hoofd. Toch bereikte de 30-jarige Arubaanse Raisa Rudge al op jonge leeftijd een academische mijlpaal: een PhD in Fysische Chemie waarvoor ze zelfs in Australië terechtkwam. In een serie van 3 blogs vertelt ze haar inspirerende verhaal dat begint op een Amsterdamse basisschool.

Tijdens mijn PhD deed ik onderzoek naar de chemie en natuurkunde achter het mondgevoel

Brisbane, Australië

Tijdens het schrijven van deze blog, ben ik net een paar dagen 30 (shock!) en woon ik inmiddels al twee jaar in Brisbane, Australië dankzij een uitwisseling als onderdeel van mijn promotieonderzoek (PhD) aan de Wageningen University. Tijdens mijn PhD heb ik onderzoek heb gedaan naar de chemie en natuurkunde achter mondgevoel oftewel het gevoel in de mond tijdens het eten.

Hoe een druk en altijd afgeleid meisje dat op Colegio Arubano zelden oplette aan een PhD in Fysische Chemie komt?

Als ik het kan… kunnen jullie het ook!

Dat hoop ik in deze driedelige blog aan jullie te vertellen, om aan te tonen dat er niet per se een ‘juiste’ manier, persoonlijkheid, achtergrond of studierichting bestaat om jouw academische en carrière doelen te bereiken. Als ik het kan… kunnen jullie het ook!

Verveeld of vervelend?

Als kind op de basisschool in Amsterdam zou men mij op twee manieren kunnen omschrijven: ‘vervelend’ of ‘verveeld’. De werkelijkheid ligt waarschijnlijk in het midden.
Al kan ik me niet bewust herinneren dat ik me verveelde. Mijn taken waren altijd af en ik had daarna nog genoeg tijd over om op mijn stoel te wiebelen en andere kindjes lastig te vallen.

Daarom leek het de schoolleiding, na lang aandringen van mijn ouders, een goed idee om mij van groep 1 (eerste kleuterklas) over te plaatsen naar groep 3 (eerste klas) en dus groep 2 over te laten slaan. De rest van mijn basisschoolperiode bleef een combinatie van ‘vervelend’ en ‘verveeld’ gedrag en gelukkig ook de hoogste cijfers van de klas.

Van Amsterdam naar Aruba

Aan het einde van de basisschool ben ik verhuisd naar Aruba waar ik verder ging op de Commandeur Pieter Boerschool — nu Scol Basico Xander Bogaerts, genoemd naar de Arubaanse honkballer Xander Bogaerts waarmee ik destijds op school zat.

Op Aruba bleek ik een nog grotere voorsprong te hebben op de rest van de klas mede vanwege het feit dat ik de Nederlandse taal goed beheerste en zowel Papiamento als Caribisch Engels ook vrij snel oppikte. Dat zorgde helaas voor meer vervelend/verveeld gedrag. Mijn goede resultaten op school — en inmiddels ook iets beter gedrag — werden beloond met een plekje op het VWO op Colegio San Nicolas, nu Colegio Nigel Matthew.

Scheikunde vond ik fantastisch!

Co Co Co Colegio!

Eenmaal op Colegio voelde ik mij een stuk beter op mijn plek, omringd door andere HAVO en VWO scholieren. Waar ik mijn hele leven gewend was de beste van de klas te zijn, had ik nu moeite met wiskunde en natuurkunde. Scheikunde vond ik fantastisch en mijn scheikunde docente, Goeloe, was dan ook snel mijn favoriet.

In de eerste twee weken van het schooljaar had ik wel een agenda, maar die werd eerder gebruikt om te vullen met lieve ‘quotes’ van mijn klasgenoten dan voor het noteren van huiswerk. Dit had echter weinig invloed op mijn schoolresultaten en ik heb Colegio San Nicolas met een goed gevoel, veel vrienden, een goede reputatie en met ‘flying colors’ afgerond.

Di Pariba te Pabou

Destijds ging Colegio San Nicolas, pariba, maar tot VWO 3. Vanaf dat jaar mochten we van pariba elke ochtend onze weg zien te vinden naar Colegio Arubano, pabou, in Oranjestad. Ik woonde op Savaneta en werd soms met de auto gebracht of ik pakte de bus zoals het overgrote deel van de leerlingen deed.

De docenten moesten wennen aan dat kleine meisje met haar grote mond dat toch hoge cijfers haalde…

Op Colegio San Nicolas kende ik iedereen, dat is ook niet zo moeilijk met zo’n 250 leerlingen en ongeveer 30 docenten. Colegio Arubano (~ 1000 leerlingen) voelde sociaal als bijna helemaal opnieuw beginnen in VWO 4, maar gelukkig ging dat mij vrij goed af. De docenten hadden echter iets meer tijd nodig om te wennen aan dat kleine meisje met de grote mond dat toch hoge cijfers haalde….

Hoe dat mijn carrière als onderzoeker verder heeft beïnvloed en hoe ik uiteindelijk in Australië terechtkwam voor promotieonderzoek, lees je in mijn volgende blogs!

 

Wil je intussen meer van mij weten? Check mijn Insta:

https://www.instagram.com/raisnscience/

Voor het meer zakelijke netwerk zit ik ook op LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/raisa-rudge-717b6964/


’Kennis achter de zorg vind ik interessant’ - Megan Rannou

‘Stick to your own plan‘

Interview met Megan Rannou, student Voeding en Diëtetiek

Megan Rannou

Toen de Bonairiaanse Megan Rannou in 2021 met haar HAVO-diploma op zak naar Nederland vertrok had ze haar studiekeuze gemaakt. Ze ging HBO-Verpleegkunde studeren aan de Hogeschool Saxion in Enschede. Het liep anders dan verwacht. Haar verhaal laat zien dat je eerste studiekeuze niet altijd meteen raak is. En dat een ‘verkeerde’ keuze ook weer nieuwe deuren opent.

Haar tip voor Caribische scholieren die zich op een studie in Nederland oriënteren:

Kijk goed naar wat bij jou past en luister niet teveel naar wat andere mensen je aanraden. Stick to your own plan!

Online open dagen

Megan – en vele jongeren met haar – had de pech dat ze zich tijdens de coronapandemie moest oriënteren op een studie in Nederland. De studiereis van haar school Liseo Boneriano verviel door de beperkende maatregelen. Ze was aangewezen op online open dagen en digitale brochures wat het lastig maakte om in te schatten of Saxion voor haar de juiste hogeschool was. De moderne en technische uitstraling sprak haar aan en Enschede – een stad in het oosten van Nederland – leek een leuke studentenstad.

Twijfel

Eigenlijk wilde ze iets op het gebied van voeding studeren. Ze kreeg van anderen het advies om een bredere studie te kiezen en begon te twijfelen. Uiteindelijk werd het HBO-Verpleegkunde, maar al snel bleek dat haar hart niet lag bij het verzorgen van patiënten. Een flinke tegenvaller! Dat alles in Nederland door de lockdown online moest hielp niet mee.

Van HBO naar MBO…

Megan stapte na een aantal maanden over op een MBO-Verpleegkunde opleiding. Ze dacht dat het HBO niet bij haar paste, ook omdat haar Nederlands niet goed genoeg was. Niets bleek minder waar. Het MBO-niveau ging haar zelfs makkelijker af dan de middelbare school. Hierdoor kwam er wel meer ruimte om haar Nederlands schriftelijk en mondeling te verbeteren en nieuwe mensen te leren kennen. Maar het was duidelijk dat ze ook hier niet op haar plek zat.

Ik ben weer terug bij mijn oorspronkelijke studiekeuze: HBO Voeding en Diëtetiek

…en weer terug naar HBO

Inmiddels wist Megan zeker dat de kennis ‘achter’ de zorg haar meer interesseert dan verpleegkunde. Vanaf maart 2022 ging ze zich oriënteren op een nieuwe studie. Ze bezocht een aantal open dagen en alles viel op zijn plek: het werd HBO Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. Kennis opdoen over wat voeding met mensen doet, hoe je ze gezonder kunt laten eten en welke innovatieve middelen je daarvoor kunt inzetten.

Toekomstplannen?

Voorlopig blijft Megan na haar studie in Nederland om werkervaring op te doen. Als diëtist of misschien wel iets met voedingsadviezen voor sportmensen. Want dat is wat haar het allerleukste lijkt.

Als je Nederlands niet zo sterk is, schrijf je dan direct in voor een cursus Nederlands bij je hogeschool of universiteit

Extra aandacht voor de Nederlandse taal

Megan drukt toekomstige studenten van de eilanden op het hart om extra aandacht aan hun Nederlands te besteden en hulp in te schakelen als dat nodig is. Zelf merkte ze aan het begin van haar studie dat het Nederlands zoals zij het op Bonaire had geleerd niet voldoende aansloot bij het HBO-niveau. De cursus Leer Nederlands bij Saxion bood uitkomst en haar schrijf skills kon ze met behulp van een coach verbeteren.

Tip
Veel hogescholen en universiteiten in Nederland geven cursussen Nederlands voor anderstaligen.


‘Onderschat jezelf nooit!‘ - Tirzah Richards

‘Maak gebruik van jouw unieke kwaliteiten‘

Interview met Tirzah Richards, gedragswetenschapper

Tirzah Richards

De 24-jarige Tirzah Richards bestudeert gedrag, in het bijzonder van kinderen en jongeren.
Met haar master orthopedagogiek op zak werkt ze de komende maanden bij het Expertisecenter Onderwijs en Zorg (EOZ). In Bonaire, het eiland waar ze is opgegroeid.

Als ik heimwee had naar Bonaire, kon ik in Rotterdam naar de toko op de hoek, voor een pastechi

Rotterdam
Op haar 18e vertrok ze naar Nederland met een afgeronde VWO-opleiding. Na een oriëntatie bezoek in de vijfde klas met haar school, Liseo Boneriano, koos ze voor Rotterdam, voor de Erasmus Universiteit.

“Ik twijfelde tussen Rotterdam en Leiden; het multiculturele karakter van Rotterdam gaf de doorslag. Als ik heimwee had naar Bonaire, kon ik naar de toko om een pastechi te halen. Dat hielp!”

Probleemgestuurd Onderwijs
Op de Erasmus was het wel aanpoten omdat je daar in het eerste jaar al jouw 60 studiepunten moet halen. “Men werkt er met het PGO-systeem (Probleemgestuurd Onderwijs), dat lag mij wel, veel in werkgroepen werken.” Ze deelde een tweekamer-unit (studio) met een andere Bonairiaanse studente en geeft als tip: “Schrijf je vanaf je 16e in voor woonruimte, bij DUWO bijvoorbeeld, of bij Stadswonen Rotterdam, afhankelijk van jouw studiestad.”

Schrijf je vanaf je 16e alvast in voor woonruimte in de stad

Orthopedagogiek
Orthopedagogiek is een specialisatie binnen Pedagogische Wetenschappen. De studie richt zich op de brede omgeving van het kind. Tijdens de master krijg je een vak als onderwijskunde en je leert onderzoek te doen naar factoren die het kind beïnvloeden.

“Stel, in Bonaire bestuderen we een kind dat op jonge leeftijd als vijf keer verhuisd is, steeds naar een ander eiland.
Dat is een belangrijk gegeven om mee te nemen in de analyse van het gedrag van het kind.”

Onderzoek doen
In haar afstudeerfase zag Tirzah via WeConnect een vacature bij de Rijksuniversiteit Groningen, voor een junior onderzoeker. Het ging om een onderzoek naar de vraag: hoe is de opvang van jeugdigen uit Caribisch Nederland geregeld die in een gesloten residentiële jeugdhulp in Europees Nederland terecht komen? Ze kreeg de baan en werkte mee aan het onderzoek ‘Tussen twee werelden’ dat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dat van Justitie is uitgevoerd en binnenkort gepubliceerd wordt.

Mijn meerwaarde is groot omdat ik de taal en cultuur van het eiland ken

Twijfel
Achteraf vraagt ze zich af waarom ze twijfelde om te solliciteren. “Mijn meerwaarde was groot want ik kende de taal en de cultuur van het eiland. Dus tijdens de onderzoeksfase kon ik mensen in hun eigen taal laten vertellen over vaak heftige problemen.” Dat drukt ze haar mede eilandskinderen op het hart: overwin jouw angst en onzekerheid, doe het!

Achter de voordeuren gebeurt veel wat verborgen blijft…

Schaamtecultuur
De complexiteit van de problematiek op de eilanden heeft haar verrast. Ze is er als tiener weggegaan en kijkt nu met de blik van een professional. “Achter de voordeuren gebeurt veel wat verborgen blijft. Dat is ook de Bonairiaanse cultuur, van het zelf binnen het gezin willen oplossen maar soms leidt dat tot problemen.” Ook wijst ze op de invloed van sociale media waardoor ouders minder zicht hebben op de wereld van hun kind.

Tips
Tirzah is blij op haar eigen eiland te werken en krijgt veel positieve reacties. “Ook als inspiratie voor jongeren want er zijn weinig jongeren die na hun studie terugkeren naar het eiland en een rolmodel kunnen zijn.” Verder wenst ze jongere Tirzah’s toe om zichzelf niet te onderschatten. “Je hebt unieke kwaliteiten, maak daar gebruik van!”


Sheeney

‘Minor vol uitdagingen‘ - Sheeney Magdalena

‘Als (toekomstig) arts vind ik het belangrijk om mijn horizon te verbreden’

Sheeney

Gastblog door Sheeney Magdalena, student geneeskunde in Amsterdam

Sheeney Magdalena

Hi allemaal! Mijn naam is Sheeney Magdalena, geboren in Curaçao. Ik zit in mijn derde jaar van de studie Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

In 2019 ben ik naar Amsterdam verhuisd. In deze blog vertel ik jullie over mijn minor aan de Nyenrode Business University.

Wat is een minor?
In de derde jaar van de studie Geneeskunde aan de VU, omvat je jaar drie onderdelen. Deze drie onderdelen zijn een minor, de bachelorthesis en reguliere vakken. Maar wat is een minor eigenlijk? De geneeskundeopleiding omvat specifieke vakken: anatomie, fysiologie, wiskunde, communicatie, enz. Zij vormen samen het hoofdvak van de opleiding, oftewel de major.

Daarnaast heb je een bijvak; dat is de minor. Stel, je studeert geneeskunde en wil je verder verdiepen in de anatomie. Dan kan een deel van de bacheloropleiding gewijd worden aan vakken die met anatomie te maken hebben. Meestal neemt dit bijna een half jaar in beslag van de drie jaar die je aan de bachelorstudie besteedt.

Waarom kiest een geneeskundestudent voor een business minor?

Nyenrode Business University
Nyenrode Business University

Business universiteit
Iedereen kiest zijn of haar eigen minor. Het kunnen vakken zijn van je faculteit, buiten je faculteit, op een andere universiteit en zelfs in het buitenland! Ik heb ervoor gekozen om een minor te doen aan een andere universiteit, namelijk de Nyenrode Business University (afgekort als NBU). NBU is een Nederlandse business universiteit en een van de vijf particuliere (privé) universiteiten in Nederland. De universiteit is gevestigd op een groot landgoed met een kasteel in de stad Breukelen, tussen Amsterdam en Utrecht.

Met deze minor ontwikkel je o.a. leiderschapskwaliteiten die je later als arts nodig hebt

Leadership & Management
De minor aan de NBU werd aangeboden door mijn faculteit zelf, als optie voor een minor. De NBU en VUmc hebben de handen ineengeslagen om de minor ‘Leadership & Management’ te ontwikkelen

waarin je kennis en inzicht verwerft in managementprocessen en tegelijkertijd de leiderschapskwaliteiten ontwikkelt die je als arts nodig hebt om hoogwaardige patiëntenzorg te kunnen blijven leveren, maar ook om veranderingen binnen de gezondheidszorg te kunnen beïnvloeden. Het programma bestaat uit Finance, Economie, Marketing en Business.

Mijn droom is om medisch directeur van het Curaçao Medical Center te worden

Uitdaging
Dit klinkt allemaal ‘super’ interessant, maar misschien vraag je je af: waarom zou een geneeskundestudent zich aanmelden voor een business minor? In het kort: Ik houd van een uitdaging! Van jongs af aan was ik altijd geïnteresseerd in leiderschap en management.

Mijn gekste droom was altijd (en is nog steeds) om medisch directeur van het Curaçao Medical Center te worden. Om die droom waar te maken, moet je niet alleen maar medicus zijn, maar heb je ook de kwaliteiten van een leider nodig om de juiste beslissingen te nemen voor het ziekenhuis.

Hoe tof is het dat je als arts straks ook (bekwaam) kan meepraten over de financiering van een ziekenhuis?

Compleet andere vakken
Ik zag deze minor als dé kans om alvast aan mijn leiderschapskwaliteiten te werken. Ook vond ik het heel uitdagend om compleet andere vakken te gaan volgen na 2 jaar geneeskunde. Het verschil tussen anatomie en economie is enorm, maar waar er een wil is, is een weg! Daarnaast vind ik het als (toekomstig) arts super belangrijk dat je je horizon verbreedt. Hoe tof is het dat je als arts ook (bekwaam) kan meepraten over de financiering van een ziekenhuis?

Passie en liefde voor geneeskunde én voor Curaçao
De minor is mij enorm goed bevallen! Ik vond het heel leuk om even 5 maanden op een andere universiteit te studeren. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en heb veel geleerd over management en finance. De leraren waren ook erg behulpzaam en leefden met de studenten mee.

Wat mij het meest is bijgebleven is dat de docenten aan het eind van de minor tegen mij zeiden dat ze heel goed zagen hoeveel passie en liefde ik heb, niet alleen voor geneeskunde, maar ook voor Curaçao.

Hoe uitgebreider het kader van je bril, hoe duidelijker (en kleurrijker) je de wereld ziet!

Tip
Ik zou een minor buiten je studie om en buiten je universiteit zeker aanraden. Het heeft mij veel inzicht gegeven over hoe de samenleving werkt op economisch niveau. Hoe uitgebreider het kader van je bril, hoe duidelijker (en kleurrijker) je de wereld ziet!


‘Voor- en nadelen van het PGO‘ - Warren Lasten

Probleemgestuurd onderwijs is interactief, sociaal en leuk!

Warren Lasten

Gastblog door Warren Lasten, student geneeskunde in Maastricht

Warren Lasten

Aan de universiteit van Maastricht studeren wij aan de hand van het probleemgestuurd onderwijs (PGO). Voor scholieren uit het Caribisch deel van het Koninkrijk is het vaak onduidelijk wat dit inhoudt. Een open dag op de universiteit bijwonen is voor jullie aan de andere kant van de wereld natuurlijk een lastige opgave.

In deze blog vertel ik waarom ik voor het PGO heb gekozen. In blog 1 over hetzelfde onderwerp leg ik uit hoe het PGO werkt. Dit doe ik aan de hand van een voorbeeld waarin jij een eerstejaars geneeskundestudent bent aan de universiteit van Maastricht (UM). Ik raad je aan om blog 1 eerst te lezen.

De voor- en nadelen
Nu je een beter beeld hebt gekregen van wat het PGO nou precies inhoudt, zal ik ook verder ingaan op de voor- en nadelen van deze manier van studeren.

Door de interactieve manier van leren blijft theorie veel beter hangen

Interactief studeren
In plaats dat je urenlang in colleges zit en vervolgens de boeken induikt om alle informatie in je hoofd te stampen, ga je in het PGO interactief om met de leerstof. Je bereidt je niet voor op je tentamen, maar op de nabespreking. Tijdens de onderwijsgroep leg je de leerstof uit aan medestudenten, teken je de anatomie op het bord en ga je discussies met elkaar aan. Hierdoor blijft de theorie veel beter hangen, zonder dat je echt ervoor hebt moeten blokken.

Bijna een echte arts
Als je op deze manier geneeskunde studeert werk je altijd vanuit probleemoplossend denken en handelen. Als ik eenmaal arts ben zal ik dat ook moeten doen. De patiënt komt met een klacht en op basis daarvan moet ik tot een diagnose komen. In het PGO werd ik eigenlijk al vanaf dag één van mijn studie gestimuleerd om mijn probleemoplossend vermogen verder te ontwikkelen met de medische kennis die ik gaandeweg opdeed. Aangezien er bij de onderwijsgroepen ook altijd een tutor aanwezig is die gespecialiseerd is in het thema van het blok, kreeg ik ook de kans direct vragen over de kliniek te stellen.

In het PGO heb je constant contact met je medestudenten. Na een jaar kende ik bijna iedereen bij naam

Studeren moet ook leuk zijn
Zowel het interactieve aspect als het probleemoplossend te werk gaan maakte de Maastrichtse geneeskundeopleiding voor mij extra interessant, maar onbedoeld is daar nog een derde voordeel bijgekomen. PGO MedestudentenHet maakte het studeren ook écht een stuk leuker voor mij, omdat je constant contact hebt met andere geneeskundestudenten.

Na een jaar kende ik een groot deel van de studenten uit mijn lichting al bij naam. Ik heb op deze manier nieuwe vriendschappen voor het leven gevormd.

Het PGO bood door de vele contactmomenten een unieke kans om mijn sociale kring uit te breiden.

Ideaal voor een student die helemaal uit het Caribisch gebied komt!

Op deze opleiding word je niet aan het handje meegenomen

Maastricht UniversityHet PGO op de universiteit van Maastricht is minder geschikt voor jou als: 

  •  je iemand bent die het liefst weinig contact heeft met anderen. Het is een hele sociale opleiding, waarbij je veel in teamverband doet.
  •  je iemand bent die heel duidelijk wil weten wat je moet studeren. In het PGO ga je vooral zelf op zoek naar de informatie en kun je verschillende bronnen gebruiken.
  • je weinig discipline hebt. Op de UM heb je veel vrije tijd. Je moet zelf je zelfstudie momenten inplannen en ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent voor de nabespreking. Je wordt niet aan het handje meegenomen.


‘Meelopen in het PGO‘ - Warren Lasten

Gastblog door Warren Lasten,
student geneeskunde in Maastricht

Warren Lasten

Aan de universiteit van Maastricht studeren wij aan de hand van het probleemgestuurd onderwijs (PGO). Voor scholieren uit het Caribisch deel van het Koninkrijk is het vaak onduidelijk wat dit inhoudt. Een open dag op de universiteit bijwonen is voor jullie aan de andere kant van de wereld natuurlijk een lastige opgave.

In deze blog leg ik jullie uit hoe het PGO werkt. Dit doe ik aan de hand van een voorbeeld waarin jij een eerstejaars geneeskundestudent bent aan de universiteit van Maastricht (UM). In blog 2 over hetzelfde onderwerp vertel ik waarom ik voor deze manier van studeren heb gekozen.

Dinsdag
Je zit op dinsdagochtend in een onderwijslokaal met elf andere geneeskundestudenten en je tutor. Je tutor is neuroloog in het MUMC+, maar zal tijdens dit blok jullie begeleider zijn.

Tijdens een practicum onderzoek je bijvoorbeeld de hersenen van
een schaap

Casus
Tijdens een ongeluk op zijn werk schoot er een metalen paal door het hoofd van Phineas Gage. Hierdoor werd zijn frontale cortex beschadigd. Cage was direct na het ongeluk bij bewustzijn. Hij kon lopen en praten en zijn geheugen functioneerde normaal. Zijn persoonlijkheid bleek na het ongeluk wel veranderd. Hij vertoonde namelijk impulsief en agressief gedrag. Bepaalde hersenstructuren bleken verantwoordelijk te zijn voor bepaalde hersenfuncties.

PGO LesboekenMet deze (verkorte) casus stel je de leerdoelen op, bijvoorbeeld: Wat is de anatomie van de hersenen en hoe functioneren ze? Welke vragen zou jij zelf nog kunnen bedenken? Denk hier even over na voordat je verder leest.

De leerdoelen werk je uit door middel van zelfstudie (studieboeken, wetenschappelijke artikelen etc.)
Daarnaast heb je ook colleges en practica die aansluiten op de leerstof.

Woensdag
Op woensdagochtend heb je twee practica ‘Anatomie van de hersenen’. In het lab onderzoek je eerst de hersenen van een schaap en op de snijzaal bekijk je humane preparaten (dit zijn (delen van) mensen die hun lichaam beschikbaar hebben gesteld aan de medische wetenschap).

PGO PracticumJe vraagt jezelf ook af hoe je zou onderzoeken of er hersenfuncties zijn uitgevallen. Daarvoor staat er op woensdagmiddag ook een Skillslab neurologie gepland. Hier leer je het neurologisch lichamelijk onderzoek uit te voeren. Na dit practicum duik je weer de bieb in om de casus verder uit te werken.

Samen met je medestudenten verzamel je alle informatie over de casus

Donderdag
In de ochtend krijg je nog een college waarin de gehele leerstof voor deze casus in 2 uur tijd wordt toegelicht door een universitair docent. Daarna begint de onderwijsgroep, hier komt alle informatie samen.

Terwijl je de verschillende hersengebieden aftekent op het bord zegt een medestudent dat je nog één gebied vergeten bent. ‘’Oh ja, het spraakcentrum!’’.
De een heeft een handige YouTube video gezien, de ander heeft een uitgebreid artikel gevonden.

Collegezaal WarrenUiteindelijk beantwoord je door middel van de leerdoelen ook de vraagstellingen uit de casus van Phineas Gage. Je snapt nu waarom er bij het lichamelijk onderzoek geen duidelijke afwijkingen waren. Deze functies blijken niet in de frontale cortex te liggen, de aansturing van de persoonlijkheid juist wel. De onderwijsgroep wordt die dag afgesloten met de voorbespreking van een nieuwe casus. De komende dagen is het aan jou om je hier weer in te gaan verdiepen.

In het PGO ga je op zoek naar mogelijke oorzaken door je te verdiepen in het probleem

Dit is dus probleemgestuurd onderwijs in het kort. Er is een probleem, in dit geval een patiënt met persoonlijkheidsveranderingen na een hersentrauma. In het onderwijs ben je op zoek gegaan naar de mogelijke oorzaken door je te verdiepen in de neurologie. Uiteindelijk heb je zo in het gehele blok de kennis vergaard die nodig is voor het behalen van de bloktoets.


‘Don’t hide your culture, just to fit in‘ - Camille Blaaker

“Schaam je nooit voor je afkomst want het is deel van wie jij bent!”

Gastblog door Camille Blaaker, student geneeskunde in Rotterdam.

In 5 VWO vloog ik met mijn medescholieren de oceaan over naar het koude en regenachtige Nederland, zodat we konden kiezen aan welke universiteit we wilden gaan studeren.

Ik herinner me nog goed dat we op een universiteit een speech te horen kregen van de Nederlandse vertegenwoordiger over hoe goed deze universiteit was en dat diversiteit er juist werd gepromoot. Na het standaard verkooppraatje vroeg hij enthousiast aan de enige Curaçaose student die erbij was, wat hij eigenlijk van de universiteit vond. Deze student zei vervolgens heel kalm dat hij na een paar maanden al was gestopt met zijn studie omdat hij te veel discriminatie ervaarde.

Met één zin overtuigde hij alle 80 Curaçaose scholieren ervan om niet aan die universiteit te gaan studeren.

Discriminatie

Stop je cultuur niet weg, maak er juist je sterke punt van

Stoppen met je studie is een heel begrijpelijke reactie als je discriminatie ervaart. Maar wat ook vaak voorkomt is dat studenten zich juist meer aanpassen aan de cultuur van het land en zo min mogelijk van hun eigen cultuur laten zien.

Want zo ervaren ze minder discriminatie.
Toch wil ik aan iedereen die dit leest duidelijk maken dat je discriminatie kan voorkomen door je unieke cultuur niet weg te stoppen, maar juist tot je sterke punt te maken.

Expectations voor Nederland

Nederland, het land van de mogelijkheden en kansen. Het is voor veel studenten van de eilanden vanzelfsprekend dat je na de middelbare school naar Nederland verhuist om daar aan een van de vele universiteiten aan een studie te beginnen.

Want al hoewel het koud is en de zon er maar een paar keer per jaar langskomt, is Nederland een rijk, veilig en goed geregeld land. Bovendien spreken we de taal en kunnen wij als studenten van de eilanden er relatief goedkoop studeren aan universiteiten die behoren tot de top van de wereld.

Negatieve stereotypes

Deze vanzelfsprekendheid heeft helaas wel nadelen, namelijk dat de negatieve kanten van het Nederlandse studentenleven veel minder worden aangekaart. Hiermee bedoel ik niet per se hoe lastig studeren kan zijn of dat je op jezelf gaat wonen. Daar wordt wel aandacht aan besteed tijdens de voorbereidingslessen op de middelbare school.

Realiteit

Je wilt negatieve opmerkingen en grappen zoveel mogelijk vermijden

Wat geen aandacht krijgt, is hoe het Nederlandse studentenleven eruitziet voor iemand die waarschijnlijk niet op de gemiddelde Nederlander lijkt, een andere cultuur heeft en die Nederlands spreekt met een accent. De werkelijkheid is dat er in Nederland vooral positieve associaties zijn met de eilanden, maar negatieve associaties met de mensen die daar wonen en hun cultuur. ‘Antillianen’ – zoals we worden genoemd in Nederland – worden heel vaak geassocieerd met negatieve stereotypes, zoals criminaliteit, maar ook het niet goed beheersen van de Nederlandse taal, niet op tijd kunnen komen of het hebben van een niet aanwezige vader.

Twijfels

Door deze stereotypes en associaties snap je misschien wel waarom ik twijfelde over wat ik moest vertellen tijdens de introweek van de studie Geneeskunde.

Je wilt natuurlijk negatieve opmerkingen en grappen zoveel mogelijk vermijden.

Ik besloot mijn twijfels te delen met mijn oude buurmeisje uit Curaçao. Zij was een jaar eerder al naar Nederland vertrokken om geneeskunde te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dezelfde universiteit waar ik naartoe zou gaan.

Vertel en leg uit

Zij gaf mij de tip om tijdens de introweek juist te vertellen over Curaçao, omdat het de perfecte manier is om een gesprek te starten. Precies het tegenovergestelde van wat ik had verwacht. Maar het bleek echt te werken!

Medestudenten vinden het juist interessant en mooi dat je helemaal alleen naar Nederland komt

Je medestudenten vinden het juist interessant en mooi dat je helemaal alleen naar Nederland bent gekomen, terwijl je familie aan de andere kant van de oceaan woont. Daarbij weten ze dat de eilanden een tropisch paradijs zijn. Ze zullen je vragen waarom je zo gek bent om naar Nederland te komen. Natuurlijk krijg je ook minder leuke vragen zoals: ‘Hoe kan het dat jij zo goed Nederlands spreekt terwijl ze daar een andere taal spreken?’. Mijn ergste ervaring was een medestudent die het zo knap vond dat ik in Nederland kwam studeren, want in Curaçao was er natuurlijk weinig elektriciteit aangezien het in Afrika lag…

Lach tijdens dit soort momenten en leg je gesprekspartner daarna uit hoe het wel zit. Dan heb je gelijk een gesprek gestart, een nieuwe kennis gemaakt en vinden ze je aardig omdat je niet boos wegliep, maar de tijd nam om het aan hen uit te leggen.

Maak het je sterke punt

Door mijn Curaçaose roots kan ik me goed inleven in verschillende culturen

Een voorbeeldsituatie waarin ik juist trots mijn eiland roots liet zien, was tijdens een sollicitatie voor een baan in het ziekenhuis. Er zijn een aantal studententeams waar je kan werken en die nemen maar een paar mensen per jaar aan. Ik solliciteerde voor de meest gewilde plek, namelijk op de spoedeisende hulp.

Melting pot

Maak er gebruik van dat je uit een melting pot van culturen komt

In mijn sollicitatiebrief schreef ik hoe ik door opgegroeid te zijn op Curaçao mij heel goed kan inleven in de verschillende patiënten die elke dag binnenkomen, omdat Curaçao een melting pot is van Europese, Afrikaanse, Zuid- en Noord-Amerikaanse culturen. Verder gaf ik aan dat ik door mijn tijd op Curaçao de tropen- en trauma geneeskunde heel interessant vond. De zorg op het eiland is minder goed dan in Nederland waardoor je als arts vaak in stresssituaties outside the box moet denken met de beperkte materialen die je hebt. Dit is juist de specialiteit van trauma artsen en chirurgen. Maar tropenartsen hebben hier zeker ook mee te maken. Daarbij ligt het Caribisch gebied dichtbij Zuid-Amerika en dus komen er op de eilanden ziektes voor die je bijna nooit meer ziet in Nederland.

Met deze sollicitatiebrief heb ik een van de twee beschikbare plekken weten te bemachtigen!

Erasmus Honours Programme

Dat Curaçao een melting pot is, heb ik ook als belangrijkste punt gebruikt tijdens mijn sollicitatie voor het Erasmus Honours Programme. Dit is een selecte club voor gemotiveerde en goed presterende studenten die meer uit hun studie willen halen. Ik werd hiervoor gevraagd, maar moest wel solliciteren omdat ook hier maar een aantal plekken beschikbaar waren. In mijn sollicitatiebrief maakte ik duidelijk dat ik een nieuw perspectief zou brengen binnen Honours. Doordat ik een groot deel van mijn leven op Curaçao heb gewoond, een eiland dat zoals ik al aangaf een melting pot is van veel verschillende culturen.

Ook hier bleek deze aanpak succesvol, want tijdens het gesprek dat volgde gaven de Honours begeleiders aan dat dit voor hen doorslaggevend was. Aangezien ze juist zoeken naar studenten die outside the box denken en die creatieve oplossingen bedenken voor wetenschappelijke problemen.

Dagelijkse leven

Dit zijn een paar voorbeelden van belangrijke situaties waarin ik door trots te zijn op mijn background juist een stap voor had op de rest. Maar ook in het dagelijkse leven adviseer ik om je cultuur niet weg te stoppen.

Docenten zijn juist geïnteresseerd als jij tijdens kennismakingsrondes vertelt dat je uit de Cariben komt. Je zult verbaasd zijn over wat ze er zelf hebben meegemaakt. Bovendien maakt dit jou ook uniek en zal de professor jou eerder onthouden uit de grote groep studenten.

Trots en humble tegelijk

Ik zou nog meer voorbeelden kunnen geven waarom de trots op mijn afkomst juist alleen maar in mijn voordeel heeft gewerkt, maar jullie snappen inmiddels hopelijk wat ik bedoel. Dit betekent niet dat ik van alle daken ga schreeuwen dat ik een groot deel van mijn leven op Curaçao heb gewoond. Nee, always stay humble, je bent niet beter dan de rest.

Tot slot: bij de start van je studentenleven komt veel kijken, het is een spannende periode en het liefst wil je niet opvallen tussen alle studenten. Maar schaam je nooit voor je afkomst want het is deel van wie je bent!


Social work Kimberly Marlin

‘Met Social Work kun je alle kanten op’ - Kimberly Marlin

Social work Kimberly Marlin

"Waarom ik voor Social
Work in Den Haag koos"

Kimberly Marlin

De 25-jarige Kimberly – op Curaçao geboren en opgegroeid – verhuisde in 2018 naar Nederland voor haar vervolgstudie. Ze koos voor de HBO-opleiding Social Work bij de Haagsche Hogeschool.

Haar tip voor Caraïbische jongeren die zich oriënteren op een studie in Nederland:

Meld je aan voor de online open dagen van de studies die jou interesseren! Dan kun je je eigen vragen stellen en informatie krijgen die niet op de website staat

Sociaal Pedagogisch Werker

Op Curaçao deed Kimberly na de MAVO de SBO-opleiding Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 3 en 4) bij het Eligia Martier SBO.

Daarna ging ze aan de slag als huiswerkbegeleider bij een naschoolse opvang om werkervaring op te doen.

Social Work in Den Haag?

Na een jaar werken begon het te kriebelen bij Kimberly, ze wilde meer. Ze besloot om naar Nederland te gaan voor een vervolgstudie. Inmiddels zit ze in het derde jaar van haar studie Social Work bij de Haagsche Hogeschool en heeft het daar erg naar haar zin. Vooral de combinatie van theorie en praktijk bevalt Kimberly goed.

 

Naast theoretische vakken als psychologie en kennis van de gezondheid, volgt ze praktische vakken die voorbereiden op een stage in de sociale zorgsector.

"Het allerleukste vak vind ik creativiteitswerk; je leert posters en flyers maken of een schilderij"

Stage lopen bij Children’s Zone Rotterdam

Haar ideale stageplek vond Kimberly bij Children’s Zone in Rotterdam. Dit is een organisatie die zich richt op het welzijn van kinderen van 0 tot 14 jaar in diverse wijken in Rotterdam. Ze verheugt zich erop om haar kennis in de praktijk te brengen en zal te maken krijgen met verschillende doelgroepen (kinderen en ouders/verzorgers).

Baankansen

De opleiding Social Work sprak Kimberly aan omdat je er veel kanten mee op kunt. Zo kun je bijvoorbeeld gezinscoach of jongerenwerker worden, of kiezen voor een baan als werkbegeleider dagbesteding of (pedagogisch) medewerker in een justitiële jeugdinrichting. Keuze genoeg om de baan van je dromen te vinden!

Haar eerste winter in Nederland vond Kimberly pittig. Ze heeft nog een laatste tip voor nieuwkomers:

Zet door! Na die koude Hollandse winter wordt het vanzelf lente en zomer!