WORKSHOP DE PROFESSIONAL VOOR DE KLAS

De workshop ‘De Professional voor de klas’ wordt gegeven door zorgprofessionals. Zij vertellen over hun opleiding en hun vak in de praktijk. Wat betekent het om te werken in een laboratorium? Hoe spannend is het om met zaken als leven en dood geconfronteerd te worden? Waarom is teamwork ontzettend belangrijk in een ziekenhuis? Welke opleiding moet je volgen om verpleegkundige te worden of apotheker?

Leerlingen

De professionals geven de workshops aan scholieren van de bovenbouw. Leerlingen die bezig zijn met hun eindexamen en studiekeuze. De eerste school is het Radulphus College Curaçao 18 en 19 februari krijgen 4 en 5 HAVO en 5 en 6 VWO scholieren de workshop aangeboden. Er blijkt heel veel belangstelling; ruim 60 leerlingen doen enthousiast mee.

Interactie

Onderdeel van de workshop is een interactief deel. De leerlingen geven zich op om ter plekke bloed te laten prikken in de vingertop. Behoedzaam en hygiënisch gaan de zorgprofessionals te werk. Bij de laboranten mogen ze door een echte microscoop kijken.

Zorgprofessionals

Namens het Curaçao Medical Center (CMC) verzorgen radiotherapeutisch laborant Jonathan Leocadia en collega Timothy Mourillon de workshop. Ook namens CMC geeft Cristopher Willems een presentatie. Hij is algemeen verpleegkundige, met voorbereiding voor de Intensive Care specialisatie. Namens het Analytisch Diagnostisch Centrum zijn dat senior analiste Jurnille d’Arnault-Carlo en haar collega’s Zenaida Caldera (medisch analist) en Lars Althaus, (forensisch patholoog).

Radulphus leerlingen om microscoopDe leerlingen zijn enthousiast over de workshop. Ruim 80% beoordeelt de workshop als ‘goed’. Als radiotherapeutisch laborant Jonathan Leocadia de leerlingen voorhoudt ‘never give up’ is het muisstil in klas. “Als je gaat studeren, ga dan ook echt studéren!” moedigt hij de jongeren aan. En als uitsmijter: “Money isn’t everything.”

De scholieren leren vandaag wat een bloeddruk meting is. Wat is gemiddeld voor een onderdruk en een bovendruk? Enthousiast gaan ze aan de slag. Eerst klassikaal de bloeddruk meten van een van de docerende zorgprofessionals. Daarna, het leukste natuurlijk, elkaars bloeddruk meten. Het leidt tot grote hilariteit! Uit de enquête blijkt grote tevredenheid over de workshop. Leerlingen hebben suggesties voor een vervolg; bijvoorbeeld informatie over het vak psycholoog of psychiater. “Wat fijn dat we deze workshops kunnen geven.” stelt radiodiagnostisch laborant Timothy Mourillon van het CMC achteraf vast.

 

 

Ook op het Maria Immaculata Lyceum (MIL) zijn de ruim 20 leerlingen enthousiast over de workshop. De eerste workshop van het Curaçao Medical Center wordt gegeven door Migalda Rosalia, neonatologie verpleegkunde en door Ange-Marie Mercera, verpleegkundige Obstetrie & Gynaecologie.
Namens het Analytisch Diagnostisch Laboratorium (ADC) zijn dat analiste Jurnille d-Arnault-Carlo en haar collega Nasser Ajubi, klinisch chemicus. Dr. Nasser Ajubi geeft uitleg over zijn studie en werktaken bij het ADC.
“There’s never a dull moment; geen enkele dag is hetzelfde en dit maakt mijn baan interessant.” Hij sluit zijn workshop af met de kreet “We need you!”.
Hij legt uit dat er op Curaçao een dringende behoefte is aan laboratorium specialisten, en zeker klinisch chemici.
De voertaal is op verzoek van de leerlingen Papiaments.
De leerlingen vinden het leuk en ook een beetje spannend om bloed te laten prikken. De microscoop is weer populair, net als bij de workshops op het Radulphus College.
In de enquête achteraf geven de leerlingen aan zéér tevreden te zijn. Ze willen graag meer workshops onder meer over pathologie, psychologie, biochemie, neurochirurgie, oncologie, radiologie en seksuele voorlichting.
“Twee leerlingen van het MIL vertelden na afloop hun indruk van de workshops die verzorgd werden door CMC en ADC”.

Vervolg

Bij succes worden de workshops uitgebreid naar andere middelbare scholen op Curaçao. In overleg met het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen ook scholieren in Bonaire, Aruba en Sint Maarten de workshop aangeboden later dit jaar.
Als het aan de Raduphus leerlingen ligt komt er zéker een vervolg. Ze willen graag meer weten over: verloskunde, pathologie, mariene biologie en jawel dierenarts!

Sharing is Caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email