Welkom in Leiden

Shonnan, kon ta? Mijn naam is Anouk van den Berg (23) en ik ben momenteel bezig met mijn vierde jaar Geneeskunde aan de Universiteit van Leiden. In deze blog vertel ik jullie graag iets over de stad waar ik woon en studeer: Leiden!

Gastblog 1 van Anouk van den Berg, januari 2021

Shonnan, Kon ta?

Ik ben op Curaçao geboren en ben voor mijn studie naar Nederland verhuisd. Voor mij was de keuze om te studeren in Leiden snel gemaakt. Mijn opa woonde in Leiden en we zochten hem regelmatig op. Leiden was voor mij dus een bekende omgeving; dat maakte het net iets minder spannend om te verhuizen.

Groningen of toch Leiden?

Wel is het zo dat veel Geneeskundestudenten met een Curaçaose achtergrond kiezen om hun studie in Groningen te doen. Dit komt omdat je in Groningen kunt regelen dat je je tweede jaar coschappen op Curaçao kunt volgen. Hierdoor heb ik ook even getwijfeld of ik niet liever naar Groningen zou willen. Uiteindelijk won Leiden het toch.

Studentenstad

Leiden telt ongeveer 125.000 inwoners, van wie er 25.000 in de leeftijdsgroep 18 t/m 26 jaar vallen. Dit is niet voor niets, er komen namelijk veel jongvolwassenen naar Leiden om te studeren. Dit heeft te maken met het feit dat je in Leiden maar liefst 64 (!) bachelor opleidingen kunt volgen. En dat zijn alleen de bachelor-opleidingen van de Universiteit!

Introweek

Door deze jaarlijkse toestroom aan nieuwe studenten heeft Leiden ook een zeer bruisend studentenleven. In het begin van het studiejaar word je daar meteen mee geconfronteerd. Dan is er de beroemde EL-CID week. Dit is de introductieweek voor alle aankomende studenten in Leiden. Hier word je gekoppeld aan een groepje waarmee je dan allemaal (deels virtuele) activiteiten gaat doen en zo de stad leert kennen. Een echte aanrader.

Studenten-verenigingen

Ook krijg je in deze introductieweek te maken met de studenten-gezelligheidsverenigingen, ook wel het corps genoemd. Zelf ben ik geen lid van een studentenvereniging. Om lid te worden van een studentenvereniging moet je meedoen aan de verplichte kennismakingstijd (KMT). De KMT is een introductieperiode waarin je met de leden van de verenigingen allemaal activiteiten moet doen om je jaargenoten beter te leren kennen. Dat, in combinatie met de feestcultuur en de verplichtingen zoals huisavonden, sprak mij niet zo aan. Wel ken ik een paar Caribische studenten die lid zijn van een studentenvereniging en hier veel baat bij hebben. Het is een groot netwerk voor het leven dat je daar opbouwt.

Kamers

Er zijn in principe vijf grote studentenverenigingen in Leiden: Minerva, Augustinus, Quintus, SSR en Catena. Deze verenigingen zijn een goede manier om snel vrienden te maken. Daarnaast heb je als lid van een vereniging ook voorrang op de kamers in verenigingshuizen. Dit is erg handig, want huisvesting in Leiden kan, zoals in vele studentensteden, een grote dolor di kabes zijn.

Dolor di kabes

Horeca & winkels

Verder staat Leiden bekend om zijn gezellige en knusse horecagelegenheden. Je hoeft niet lang te zoeken of je komt iets leuks tegen. Vooral in de straten Nieuwe Rijn en Botermarkt zijn veel leuke plekjes waar je erg lekker kunt eten, of zoals het moet in coronatijden, afhalen. Twee andere belangrijke straten in Leiden zijn de Breestraat en de Haarlemmerstraat. In deze straten vind je veel kledingwinkels, kapperszaken en meer horecagelegenheden. Daarnaast heeft Leiden twee bioscopen, drie theaters, acht musea en talloze cafés. Kortom, genoeg leuks te doen naast studeren!

Mocht je als aanstaande student vragen hebben over Geneeskunde studeren in Leiden, stuur mij dan gerust een email op: anoukvdb@outlook.com

Anouk geeft je een korte rondleiding in haar studentenstad Leiden