Over

Sheeney Magdalena

 

“Ik ben verliefd geworden op de Vrije Universiteit”

Gastblog 1 van Sheeney Magdalena, december 2020.

Hi allemaal! Mijn naam is Sheeney Magdalena (19) en ik ben tweedejaars Geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zomer 2019 ben ik vanuit Curaçao in Nederland gaan studeren. Ik heb het heel erg naar mijn zin en wil jullie graag advies en tips geven. In mijn eerste blog vertel ik over de verschillende Geneeskunde faculteiten en de selectieprocedure aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Waarom heb ik voor de Vrije Universiteit gekozen?

Omdat het de beste en leukste universiteit is, natuurlijk!

In VWO 5 ben ik op studiereis vanuit mijn school, het Radulphus College op Curaçao, naar Nederland gegaan om universiteiten te verkennen. Ik werd verliefd op de Vrije Universiteit, ook wel de VU genoemd.

Waarom? Vanaf dag één heb je al contact met patiënten middels patiëntcolleges. Er is ook veel praktijk ál in de bachelorfase van de opleiding: zorgstage, huisartsstage, praktijkstage academische vorming en de wekelijkse practica klinisch redeneren, lichamelijk onderzoek en communicatie. Ook zijn er veel mogelijkheden voor buitenlandse stages: tijdens de zorgstage, tijdens de minor en ook tijdens de coschappen. De zorgstage in het eerste jaar kun je zelfs doen in Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten!

Communiceren met patiënten

Hoe werkt de toelating tot de Geneeskunde opleiding?

Er zijn in totaal 8 Geneeskunde faculteiten in Nederland (2 in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Maastricht). Elk faculteit heeft zijn eigen unieke selectieprocedure.

Hoe werkt de selectie procedure aan de Vrije Universiteit Amsterdam?

Je kunt je aanmelden voor Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde VU als je voldoet aan één van de volgende toelatingseisen. VWO-diploma met een van de volgende twee profielen: Natuur & Gezondheid met Natuurkunde of Natuur & Techniek met Biologie. Je kunt je ook aanmelden met een HBO propedeuse met VWO deelcertificaten voor Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A of B en Biologie.

De Faculteit der Geneeskunde VU heeft in totaal 350 opleidingsplaatsen beschikbaar. Hiervan is 70% voor kandidaten van Track A en 30% voor kandidaten van Track B.

Track A: is voor iedereen die op het moment van inschrijven voltijds in VWO 6 zit.

Track B: is voor iedereen die op het moment van inschrijven NIET voltijds in VWO 6 zit (bijvoorbeeld een gap-year of een andere studie volgt).

Track A Track B

Selectierondes

Er zijn in totaal 2 selectierondes. In ronde 1 wordt er gekeken naar je CV, motivatie en school/studieresultaten. De 500 best scorende deelnemers worden uitgenodigd om mee te doen aan ronde 2. In ronde 2 moet je een selectietoets en IQ test maken. Na ronde 2 worden de beste 350 uitgekozen om deel te nemen aan de opleiding.

Selectieronde

Waar wordt naar gekeken op je CV?

Naar activiteiten die je de afgelopen 3 jaar gedaan hebt, ondersteund door het juiste bewijsmateriaal. Er wordt gekeken naar ervaring in de gezondheidszorg (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een zorginstelling), bestuurlijke en/of organisatorische ervaring (bijvoorbeeld een verantwoordelijke rol in een bestuur), ervaring en techniek (bijvoorbeeld zelf een website maken), ervaring in wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld zelf een aantoonbaar onderzoek gedaan) en topprestaties (bijvoorbeeld topprestatie op het gebied van kunst, literatuur of sport op het hoogste nationale of internationale niveau).

resume

Tips voor aspirant studenten

Mijn belangrijkste tip is om te kijken naar de selectieprocedure van al de 8 Geneeskundefaculteiten en om de universiteit te kiezen die het beste bij jouw kwaliteiten past. Alle 8 geneeskundefaculteiten in Nederland zijn goede opleidingen, maar ze verschillen allemaal van elkaar. Het gaat erom wat het beste bij jou past.

Meld je aan voor de (online) open dagen om al jouw vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen en doe mee aan bij de (online) proefstudeerdagen om kennis te maken met de manier van les geven van de universiteit.

Ik had zelf een heel uitgebreid CV en mijn cijfers waren ook redelijk goed, daarom heb ik voor de VU gekozen. Uiteindelijk was het een perfecte match! Van de 1000 scholieren die hebben meegedaan aan de selectie, kreeg ik rangnummer 25!

Perfect Match!

In mijn volgende blog vertel ik jullie graag meer over:
Mijn rol als Bachelor Coördinator voor de Facultaire Studentenraad der Geneeskunde VU. Stay tuned!

Stay tuned!

Sheeney Magdalena is te volgen op:

Sheeney Magdalena

Ik ben Sheeney Magdalena, Curaçaose 2e-jaars studente Geneeskunde. De 19-jarige Sheeney Magdalena verhuisde in de zomer van 2019 van Curaçao naar Nederland. Ze ging Geneeskunde

Lees verder »

Sharing is Caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email