‘Als beginnende huisarts krijg je hier een unieke kans’

Gastblog door Abigaël Bouwman,
huisarts

AbigaëlBouwman

Abigaël Bouwman (34) en Rasheendra Polonia (32) werken allebei als huisarts op een van de eilanden van de prachtige voormalige Antillen. Abigaël op Curaçao en Rasheendra op Bonaire.

Beiden hebben er bewust voor gekozen om niet in het ziekenhuis te gaan werken. Wat ging er aan die keuze vooraf? En wat maakt deze zorgprofessionals zo enthousiast over werken op de eilanden? Abigaël en Rasheendra vertellen er graag meer over in hun blogs.

Abigaëls blog lees je hieronder. Het blog van Rasheendra vind je hier.

Liefde voor de eilanden

Mijn naam is Abigaël Bouwman, geboren en getogen in Nederland, en kind van een Nederlandse vader en Arubaanse moeder. Mijn moeders familie is van jongs af verhuisd van Aruba naar Curaçao, wat verklaart waar mijn liefde voor de eilanden vandaan komt.

‘Tijdens mijn coschappen werd ik verliefd op gynaecologie’

Coschappen op Curaçao

Na het afronden van het voortgezet onderwijs in Nederland startte ik aansluitend met de studie geneeskunde in Groningen. Eenmaal aangekomen in de coschappen besloot ik een jaar daarvan in het toenmalige Sehos – nu het CMC – op Curaçao te lopen.

Ik werd verliefd op het vak gynaecologie en wilde al mijn pijlen daarop richten. Mijn verdere masterjaren stippelde ik binnen gynaecologie uit.

‘Er ontbrak toch iets bij gynaecologie…’

Toch miste ik iets… Het beloop en verhaal tot aan de ziekte, een bepaalde verbinding, een gesprek, de tijd nemen. Na enige tijd heb ik van gynaecologie afgezien. Ik zag het bovendien niet zitten om vanuit het perspectief ‘meer kans maken op een opleidingsplek’ een promotietraject te doorlopen.

Bezinnen op psychiatrie

Vervolgens ben ik mij gaan bezinnen op psychiatrie. Ik vond het een ontzettend mooi vak, fijne gesprekken en op de ‘High Intensive Care’ heb ik veel geleerd over de farmacotherapie van allerlei antipsychotica en antidepressiva, communicatievaardigheden en motiverende gesprekstechnieken. Kennis waarmee ik mij rijker prijs! Toch miste ik ook hier iets: de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen in de somatiek.

‘Ik wilde mezelf verder ontwikkelen in de somatiek’

Huisarts op Curaçao

Na het afronden van de geneeskundeopleiding en met enige ervaring als ANIOS op zak, kreeg ik een kans om op Curaçao te gaan werken als ‘huisarts’. Op dat moment was er namelijk nog geen ANIOS huisartsgeneeskunde plek in Nederland beschikbaar en het vak trok sterk mijn aandacht.

Aan de vier weken coschap huisartsgeneeskunde die ik toevallig ook tijdens mijn masterjaar op Curaçao had gedaan, had ik immers warme herinneringen overgehouden. Op Curaçao werkt men nog volgens het oude Nederlandse systeem: als basisarts kun je er als huisarts gaan werken.

Kneepjes van het vak

Ik kon werken met onder andere twee ervaren huisartsen die opgeleid waren in Nederland. Van hen heb ik de kneepjes van het vak af kunnen kijken en veel geleerd. En toen, als een puzzelstuk, viel mijn zoektocht samen met deze baan en werd het duidelijk dat dit alles was wat ik zocht.

‘Eindelijk viel alles voor mij op z’n plek!’

Al die jaren had ik mij blindgestaard op een specialist binnen het ziekenhuis worden. Gelukkig trok mijn interesse mij vanzelf naar de juiste plek! Ik heb ruim drie geweldige jaren kunnen werken op het eiland, maar toen werd het tijd voor de volgende stap: de driejarige opleiding huisartsengeneeskunde in Nederland.

Best of both worlds

Inmiddels werk ik als huisarts in Nederland én op Curaçao. Best of both worlds dus!
De verdeling tussen werken in Nederland en op het eiland is ongeveer 85% en 15%. Meestal verblijf ik bij familie of vrienden als ik hier werk.

‘De Curaçaose gemeenschap verdient hoogwaardige eerstelijnszorg’

Pleidooi voor jonge en gemotiveerde huisartsen

Ik wil elk eilandskind met een (afgeronde) geneeskundestudie vragen om een carrière als huisarts op Curaçao te overwegen. Juist omdat de rol als huisarts nog niet helemaal uitgerold is zoals we dat kennen in Nederland, is dit een uitgesproken plek om een significante maatschappelijke impact te maken.

Unieke kans

Er is veel nog te ontwikkelen en daar kun jij als jonge huisarts deel van uitmaken en vorm aan geven. Het is een eiland met veel potentie die graag wilt groeien in de zorg, maar hiervoor ook (jonge) enthousiaste en gemotiveerde eilandskinderen nodig heeft om dit verder te ontwikkelen.

Investeren in eerstelijnszorg

De geneeskunde opleiding is veel te lang gericht geweest op de intramurale zorg. Daar komt nu langzamerhand een verschuiving in omdat we steeds meer de zorg buiten het ziekenhuis verplaatsen. En ook Curaçao verdient het dat er geïnvesteerd wordt in het leveren van hoogwaardige eerstelijnszorg. Een uitgesproken en unieke kans voor jou als toekomstige jonge huisarts om daar onderdeel van te zijn en om aan bij te dragen!

Meer weten over Abigaël? Volg haar op Linkedin, Instagram en Facebook.