Probleemgestuurd onderwijs is interactief, sociaal en leuk!

Warren Lasten

Gastblog door Warren Lasten, student geneeskunde in Maastricht

Warren Lasten

Aan de universiteit van Maastricht studeren wij aan de hand van het probleemgestuurd onderwijs (PGO). Voor scholieren uit het Caribisch deel van het Koninkrijk is het vaak onduidelijk wat dit inhoudt. Een open dag op de universiteit bijwonen is voor jullie aan de andere kant van de wereld natuurlijk een lastige opgave.

In deze blog vertel ik waarom ik voor het PGO heb gekozen. In blog 1 over hetzelfde onderwerp leg ik uit hoe het PGO werkt. Dit doe ik aan de hand van een voorbeeld waarin jij een eerstejaars geneeskundestudent bent aan de universiteit van Maastricht (UM). Ik raad je aan om blog 1 eerst te lezen.

De voor- en nadelen
Nu je een beter beeld hebt gekregen van wat het PGO nou precies inhoudt, zal ik ook verder ingaan op de voor- en nadelen van deze manier van studeren.

Door de interactieve manier van leren blijft theorie veel beter hangen

Interactief studeren
In plaats dat je urenlang in colleges zit en vervolgens de boeken induikt om alle informatie in je hoofd te stampen, ga je in het PGO interactief om met de leerstof. Je bereidt je niet voor op je tentamen, maar op de nabespreking. Tijdens de onderwijsgroep leg je de leerstof uit aan medestudenten, teken je de anatomie op het bord en ga je discussies met elkaar aan. Hierdoor blijft de theorie veel beter hangen, zonder dat je echt ervoor hebt moeten blokken.

Bijna een echte arts
Als je op deze manier geneeskunde studeert werk je altijd vanuit probleemoplossend denken en handelen. Als ik eenmaal arts ben zal ik dat ook moeten doen. De patiënt komt met een klacht en op basis daarvan moet ik tot een diagnose komen. In het PGO werd ik eigenlijk al vanaf dag één van mijn studie gestimuleerd om mijn probleemoplossend vermogen verder te ontwikkelen met de medische kennis die ik gaandeweg opdeed. Aangezien er bij de onderwijsgroepen ook altijd een tutor aanwezig is die gespecialiseerd is in het thema van het blok, kreeg ik ook de kans direct vragen over de kliniek te stellen.

In het PGO heb je constant contact met je medestudenten. Na een jaar kende ik bijna iedereen bij naam

Studeren moet ook leuk zijn
Zowel het interactieve aspect als het probleemoplossend te werk gaan maakte de Maastrichtse geneeskundeopleiding voor mij extra interessant, maar onbedoeld is daar nog een derde voordeel bijgekomen. PGO MedestudentenHet maakte het studeren ook écht een stuk leuker voor mij, omdat je constant contact hebt met andere geneeskundestudenten.

Na een jaar kende ik een groot deel van de studenten uit mijn lichting al bij naam. Ik heb op deze manier nieuwe vriendschappen voor het leven gevormd.

Het PGO bood door de vele contactmomenten een unieke kans om mijn sociale kring uit te breiden.

Ideaal voor een student die helemaal uit het Caribisch gebied komt!

Op deze opleiding word je niet aan het handje meegenomen

Maastricht UniversityHet PGO op de universiteit van Maastricht is minder geschikt voor jou als: 

  •  je iemand bent die het liefst weinig contact heeft met anderen. Het is een hele sociale opleiding, waarbij je veel in teamverband doet.
  •  je iemand bent die heel duidelijk wil weten wat je moet studeren. In het PGO ga je vooral zelf op zoek naar de informatie en kun je verschillende bronnen gebruiken.
  • je weinig discipline hebt. Op de UM heb je veel vrije tijd. Je moet zelf je zelfstudie momenten inplannen en ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent voor de nabespreking. Je wordt niet aan het handje meegenomen.